Politika

Hil: Amerika očekuje pojašnjenje o dokumentu koji su potpisale Srbija i Rusija

Komentari

Autor: Fonet

26/09/2022

-

11:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da bi SAD želele da čuju pojašnjenje šta je zapravo dokument koji su potpisale Srbija i Rusija tokom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Hil je novinarima, u pauzi regionalnog foruma "Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenu geopolitičke neizvesnosti", rekao da su SAD tokom zasedanja UN sa delegacijom Srbije imale "izuzetno dobre i plodne razgovore" o globalnim, ali i "sitnijim" političkim temama.

"Tek nakon toga smo čuli opise tog dokumeta (koji je potpisan) i koji nije javno dostupan", rekao je Hil i poručio da "u ovom trenutku niko ne bi trebalo da potpisuje bilo šta sa Rusijom".

"Niko i ne potpisuje bilo šta, osim sirotih regruta, mobilisanih za taj rat, agresivni napad jedne zemlje na svog suseda. Zato nam je teško da razumemo postojanje takvog dokumenta ili protokola i očekujemo da ćemo čuti više o tome i da će biti objašnjeno", rekao je Hil.

Dodao je da SAD računaju da Srbija "posmatra širu sliku" i da će ostati na ciljevima koje je sama proglasila: želji da postane članica EU i da diversifikuje svoje izvore snabdevanja energijom "od partnera koji koristi ucene i pritiske".

"Želimo da čujemo šta Srbija želi ubuduće da uradi i da vidimo kakve će odnose razvijati sa zemljom koja je brutalno napala svog suseda, a čak se koristi i pretnjama da će upotrebiti nuklearnu silu. Želimo da shvatimo na čemu se temelje odnosi saradnje Srbije i Rusije", kazao je Hil.

SAD takođe želi da čuje šta Srbija želi da učini ubuduće i kakve odnose sa kim da gradi, kao i sa zemljom koja je, kako kaže, brutalno napala svog suseda i služi se i pretnjama da će koristiti nuklearno oružje.

"Želimo da čujemo i shvatimo na čemu se temelje odnosi i saradnja Srbije i Rusije", kazao je Hil.

Na pitanje novinara da prokomentariše objavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Instagramu, koji se slikao kako jede boršč u Njujorku, Hil je sa osmehom odgovorio da on u Njujorku obično bira italijansku ili kinesku hranu, ali da svako drugačije bira.

Žiofre i Hil o borbi protiv korupcije

Borba protiv korupcije je ključna za evrointegracije, kazao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, dok je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil istakao da nijedna demokratija ne može biti uspešna bez jake borbe protiv korupcije.

Ambasadori Žiofre i Hil su otvorili dvodnevni Regionalni forum o dobrom upravljanju i antikorupcijskim politikama u vremenima geopolitičke neizvesnosti koji je organizovala SELDI mreža, koja od osnivanja 2001, uz podrsku USAID-a i EU, predstavlja najveću organizaciju na Balkanu koja se bori protiv korupcije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre kaže da 50 odsto građana Srbije koji su za učlanjenje naše zemlje u Uniju, želi napredak u borbi protiv korupcije.

„Građani su svesni da korupcija uništava društvo. Sada živimo u kontekstu koji se menja“, kazao je Žiofre navodeći da je jedan od razloga ruska agresija nad Ukrajinom, koja se, kako kaže, ne tiče samo napada na zemlju, već i kriminala.

Ističe da je za EU bitno da postoje dobre institucije, prakse, fer i jednak tretman za sve građane, firme i da postoji predvidivost.

Euronews/Nevena Kostadinović

 

"Uprkos mnogim reformama vidimo da percepcija o koruciji pokazuje da su globalne vrednosti nepromenjene. U 130 zemalja u svetu nema značajnijeg napretka, uključujući i Srbiju“, navodi Žiofre.

Dodaje da članice EU imaju najmanju količinu percipirane korupcije i naglašava da za borbu protiv korupcije mora da postoji vladavina prava, stabilno okruženje.

Kako ocenjuje, Srbija je sramežljiva u implementaciji antikorupcijskih strategija.

„U Srbiji će sledeće godine biti čitava decenija od kada je implementirana poslednja strategija, ali i akcioni plan za poglavlje 23 i 24, to tek treba da se ostvari“, navodi i dodaje da bi trebalo da se fokusiramo na prioritete koji treba da dovedu do rezultata.

Žiofre: Pozitivno usvajanje izmena Ustava Srbije

Kao pozitivna dešavanja, Žiofre je naveo usvajanje izmena Ustava Srbije koji se zasnijvaju na nezavisnosti pravosuđa.

Kako kaže, EU ohrabruje Srbiju da usvoji novu nacionalnu antikorupcijsku strategiju i da implementira GRECO preporuke.

„Želimo da Srbija bude deo EU i zato nastavljamo da je podržavamo u borbi protiv korupcije“, kazao je Žiofre i dodao da EU podržava Srbiju i kroz programe za vladavinu prava, te da je za Akcioni plan u okviru poglavlja 23 i 24 dala Srbiji 18 miliona evra, a samo 30 miliona evra za projekte Ministarstvu pravosuđa.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil naveo je da se borba protiv korupcije ne odvija kako treba u našoj zemlji i istakao da je demokratija neophodna da bi se borili protiv korupcije.

"Nijedna zemlja nije imuna od ''pandemije korupcije'', ali najbolji način da se zašiti demokratija jeste da imate informisano građanstvo, koje svakodnevno prati i prijavljuje korupciju jer ljudi uvek podržavaju političare koji žele da se bore protiv korupcije", kazao je Hil.

Navodi da je potrebno obezbediti pravosuđe koje je nezavisno od političkog uticaja, da finansije budu transparentne, razvoj rada tako da se razume kako se mogu dobiti određene dozvole.

„Nijedna demokratija ne može biti uspešna bez jake borbe protiv korupcije, bez jakih institucija, kontrole i saradnje između institucija“, kazao je Hil.

 

Komentari (0)

Srbija