Politika

Petrič za Euronews Srbija: Cirkulišu zanimljivi predlozi, potrebne su nove ideje Evrope, ali i kontrapredlog Beograda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2022

-

15:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo, austrijski diplomata Volfgang Petrič naveo je u intervjuu za Euronews Srbija da je neophodno pronaći zajednički jezik između Beograda i Prištine, kako bi čitav region mogao da krene napred. Govoreći o non-pejperima koji su se pojavili u javnosti, a koji se tiču Kosova, on je rekao da razni predlozi cirkulišu i da u njima ima zanimljivih ideja, te da se o tome treba i razgovarati. Poručio je da je uz non-pejpere i ideje koji se pojavljuju, sada vreme i za kontrapredloge, pogotovo od Beograda.

Francuska i Nemačka su postale još aktivnije u dijalogu između Beograda i Prištine, posle sastanka sa izaslanicima te zemlje predsednik Srbije je izjavio da je ponuđen novi okvir za pregovore. Sada imamo i nove izveštaje, o tome da postoje veoma konkretni predlozi, odnosno non-pejperi. Kako vi vidite te predloge, i koliko su realistični?

Pre svega je važno da sada dođe do ponovnog angažovanja dve od najveća sile u EU, Nemačke i Francuske. Zatim, postoje neke ideje koje cirkulišu, nevažno da li ih zovemo non pejperom ili predlogom. U tim predlozima, koliko ja znam, ima nekih veoma zanimljivih ideja, i to je važno. Moramo da krenemo da razgovaramo o predlozima i idejama kako bismo napravili zajedničko rešenje. Obe strane, i Priština i Beograd, moraju sa time da se slože.

U prošlosti je bilo nekoliko tih non pejpera u vezi sa problemima u regionu. Da li bi ih uopšte trebalo razmatrati, šta nam pokazuju - ko ih predlaže i ko ih paravi?

Non pejperi i te ideje postojali su u proteklih 25 godina za teritoriju bivše Jugoslavije, a tema je bila kako rešiti dva najveća problema - BiH i sada Kosovo. To je, na neki način, proizašlo iz nasilnog raspada Jugoslavije. Sada je vreme da se obnovi ono što je moguće i da se nađu načini da se zajedno ide u novu budućnost. Morate imati u vidu jednu viziju za Zapadni Balkan. Sve zemlje u regionu i svi građani biće deo EU, a zatim će granice biti nevažne. Naravno, do toga je dug put, ali do tamo moramo da krenemo sa non pejperom, predlozima, ali i kontrapredlozima, posebno od Beograda. Potrebno nam je da vidimo ideje o tome kako da zadovoljnimo i Brisel, i Berlin i Pariz, odnosno njihove ideje, kako bismo išli napred.

Čini se da Zapad želi da eliminiše krizna žarišta u Evropi što je pre moguće, uključujući i ove u BiH i Kosovu. Da li je to uopšte moguće?

To mora biti moguće. Evropa, SAD i ceo svet, sekundarna su posledica rata. Sada, u Evropi, odnosno na teritoriji Evrope moramo naći neka brza rešenja. Utrošeno je dovoljno vremena na odnose koji nisu dobri, i sada moramo da osnažimo taj evropski duh, koji mora da postoji u Beogradu i Prištini i svim drugim glavmnim gradovima, poput Sarajeva. To je put u budućnost. Političari u tim gradovima sada imaju zadatak da istaknu neke ideje koje će korak po korak rešavati pitanja koja su nerešena. Imamo primer u Evropi, problem između Italije i Austrije na primer, odnosno pitanje Južnog Tirola je odavno rešeno, kao i pitanje dve Nemačke. Tamo ljudi žive zadovoljni time. Moramo sada to da primenimo i na Zapadni Balkan - to je poslednji region koji je sastavni deo Evrope, i tu se moraju rešiti problemi.

Prema onome što je objavio "Albanian Post", iduće godine bi Srbija trebalo da "prihvati realnost sa Kosovom" i za deset godina da dođe do punog priznanja. Srbija bi, zauzvrat, dobila neku nedefinisanu političku koristi, i priznanje da predstavlja lidera u regionu. Da li je realistično uopšte primenjivati sporazum na ovaj način?

Moram da kažem da nisam čitao "Albanian Post" i ne znam odakle im takve informacije. Mislim da je prerano reći da ćemo sledeće godine imati rešenje, a da će za deset godina sve biti kako treba, i da je važnije preduzimati jedan po jedan korak. Bilo da imamo rešenje ili ne, Srbija je najveća zemlja na Zapadnom Balkanu, i uvek će biti dominantna u ekonomskom smislu. Samim tim, ima političku odgovornost da doprinese rešenju. Srbija će puno toga dobiti, po meni, ukoliko reši to teško pitanje Kosova, između ostalog i u vezi sa BiH. Beograd je potpisnik Dejtonskog sporazuma, što znači da snosi odgovornost i za prosperitet BiH. Uradite to, i dobićete veoma pozitivne rezultate u Briselu i evropskim prestonicama, koji će Srbiju približiti Evropskoj uniji. To je ono što treba da nas zanima

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija