Politika

Putin sužava manevarski prostor Srbije: Zapad poručuje "neopredeljenima" - ili ste sa nama ili ste protiv nas

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

23/09/2022

-

13:02

Putin sužava manevarski prostor Srbije: Zapad poručuje "neopredeljenima" - ili ste sa nama ili ste protiv nas
Putin sužava manevarski prostor Srbije: Zapad poručuje "neopredeljenima" - ili ste sa nama ili ste protiv nas - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Želim da kažem stvari sasvim jasno: oni koji žele da oponašaju borbu nesvrstanih odbijajući da se jasno izraze, prave grešku i to će nositi istorijsku orgovornost",oštro je poručio u Ujedinjenim nacijama francuski predsednik Emanuel Makron, nekoliko sati nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio mobilizaciju 300.000 rezervista i referendume u okupiranim teritorijama.

Ove reči ispaljene su u pravcu grupe zemalja koje u sukobu Rusije i Ukrajine nisu zauzeli jasne strane. Zaoštravanje sukoba jasno će se nesumnjivo odraziti i na Srbiju, koja je u UN glasala za osudu ruske agresije, ali koja se nije uskladila sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije po pitanju sankcija. Predsednik Aleksandar Vučić u govoru pred UN ponovio da Srbija podržava suverenit i teritorijalni integritet Ukrajine, i pored toga što se to nije dogodilo sa suverenitom i teritorijalnim integritetom Srbije. Međutim, hoće li ti biti dovoljno nakon što će najnovija eskalacija sukoba dodatno suziti manevarski prostor Beograda?

Bivši ambasador u Velikoj Britaniji i Nemačkoj Ognjen Pribićević očekuje da će se pritisci na Srbiju u budućnosti samo povećavati.

"Ključno je pitanje šta je nama važno. Gde se mi nalazimo? U Evropi. Za nas je ključna Španija, Rumunija, Mađarska... Gde nam je trgovina, gde šaljemo decu? U Indiju ili u Nemačku? Koje automobile vozimo? Mi smo jedna mala zemlja i strahovito vezani za članice EU. Treba da gledamo samo naše interese, ali nam nije nikako u interesu da uvedemo sankcije Rusiji", naveo je on za Euronews Srbija. 

On napominje da Srbija teško može bez Evropske unije, i to ne samo zbog 70 odsto trgovinske razmene, već i zbog geografskog položaja.

"Mi smo pre 15 godina morali biti članovi. Mi smo voz propustili. Devedesetih smo imali režim najgori po pitanju posledica. To je momenat kada se zemlje oslobađaju od komunističkog režima, a Milošević je išao suprotno od režima. Zemlja kada ispadne treba joj izuzetno puno vremena da se vrati. Mi smo tada pogrešno odigrali, potom oni, pa imamo seriju grešaka koje vode do Ukrajine. Ključna stvar je što Evropa nema strategiju, sve što dolazi su činovnici. Poslednja velika ideja bila je američka kada su priključeni Rumunija i Bugarska", ističe Pribićević.

Položaj Srbije je sve teži

Stručnjaci ocenjuju da stiuacija za Srbiju postaje sve više nezgodna, a novi razvoj događaja iziskuje da se izađe sa stavom, pa makar on bio i ponavljanje starog. Kako kaže istoričar Aleksandar Životić, položaj Beograda je sve teži. Na početku dešavanja, Srbija je izašla sa zvaničnim stavom koji je tada odražavao aktuelnu situaciju, ali nova dešavanja sve drastično komplikuju.

"Komplikuju situaciju dve stvari, prva je globalnog karaktera. Sasvim je jasno da je rezultat ovog sukoba drastično pomeranje na geopolitičkoj tabli, da se gvozdena zavesa spušta između Baltika i Crnog mora. Ono što se tiče nas je činjenica da se Srbija nalazi od takve jedne linije 1.000 ili više kilometara zapadnije, i da sve što je zapadno do te linije zapadne sile smatraju zonom svog ekskluzivnog uticaja. I to je ono što od Srbije zahteva određenje", rekao je Životić za RTS.

Druga stvar, koja je po njegovom mišljenju važna, je ono što je rekao i sam francuski predsednik Emanuel Makron.

"Njegova izjava da je vreme da se neutralne zemlje odrede i da svaka neutralnost podrazumeva suštinski savezništvo sa Putinom i da će takve zemlje biti tretirane kao saveznici Rusije drastično usložnjava poziciju Srbije trenutno", ukazuje Životić. 

Tanjug AP/Russian Presidential Press Service via AP

 

Istoričar smatra da je kompromis jedini način da se iz ovoga izađe i da kineska reakcija ide u tom pravcu.

"U ruskom javnom mnjenju je postojalo uverenje da će Kina ozbiljnije stati iza Rusije, ali poruke iz Samarkanda govore da Indija i Kina insistiraju na pregovorima. Sve se to reflektuje i na naš region. To može da izazove određena pomeranja, pa i određene konfliktne situacije, pre svega na prostoru KiM, jer pipci takvih politika velikih sila se prelamaju na tom prostoru, kao i na prostor BiH", ističe Životić.

I dok u javnosti preovladava stav da se Srbija i dalje nije opredelila, Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost navodi da Srbija nikako nije politički nesvrstana ili neutralna, da se to vidi po glasanju za rezolucije u Ujedinjenim nacijama, ali i da politici koju vodi trenutno ne vidi alternativu.

"Srbija ima svoj put i  ne može reći da je nesvrstana. Srbija ima svoju opredeljenost i svoje stavove temelji na međunarodnom javnom pravu. Mi sa Ruskom Federacijom imamo određene konekcije i to je naša pozicija, mi ne želimo nikome da uvodimo sankcije jer smo i sami bili žrtva bespravnih sankcija i mi zbog toga principijelano napominjemo da to nije dobro rešenje. Srbija nije jedina, vi imate države članice NATO poput Turske koje ne uvode, Moldavija nije takođe uvela nove pakete sankcije. Mi od 2014. imamo isti stav kada je reč o integritetu Ukrajine, ali i kada je reč, po našem mišljenju, neprincipijelnim i kontraproduktivnim sankcijama. Biće teško da se održava i biće teže, ali u ovom momentu ne vidim alternativu takvoj politici", rekao je Rajić.

"Izbalansiran" govor u UN

I iako stručnjaci napominju da pozicija Srbije neće neposredno da bude promenjena najnovijom eskalacijom koja dolazi iz Moskve, dodaju da će Beograd morati da zauzme jasan stav koji će se ticati i potencijalnih aneksija delova teritorija Ukrajine.

Ipak, predsednik Srbije je, barem zasad, odbio jasno da se odredi kada je reč o najnovijim dešavanjima, a Jakšić ističe da je njegov govor u UN bio izbalansiran i da je osim opisa jedne teške međunarodne situacije u kojoj se Srbija nalazila od početka rata u Ukrajini, u svom izlaganju izbegao da se preciznije odredi.

Euronews

"Naravno da onda nije došlo do nikakvih konkretnijih analiza ponašanja Srbije u ovoj situaciji, što je Vučić i želeo da izbegne jer bi onda bio suočen sa tim neprijatnim izjašnjavanjem zašto je Srbija i dalje, uz Belorusiju, jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije. To svakako ne bi imalo povoljan odjek u Generalnoj skupštini UN, to je izbegnuto. Ovo je jedno načelno izglaganje  koje može da godi nekome ko se bavi međunarodnom politikom, ali konkretnog sadržaja tu je teško naći", istakao je Jakšić.

Vučić je, inače, podsetio da Srbija podržava teritorijalni integritet svih članica UN kao i Ukrajine, ali je situaciju u Ukrajini uporedio i sa nekadašnjom Jugoslavijom. Prema njegovim rečima, bez obzira na to što Srbija i sama oseća posledice grubog kršenja osnovnih odredbi međunarodnog javnog prava, neće odustati od temeljnih principa Ujedinjenih nacija.

"Nastavićemo da se zalažemo za dosledno poštovanje načela nepovredivosti granica, uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i svih ostalih država članica Ujedinjenih nacija", rekao je Vučić i dodao da Srbija posebnu zahvalnost duguje članicama UN, koje podržavaju njen teritorijalni integritet, posebno na prostoru i teritoriji Kosova i Metohije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija