Evropa

Prva reakcija Zelenskog: Putin želi da udavi Ukrajinu u krvi, uključujući i krv svojih vojnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Independent

21/09/2022

-

15:28

Prva reakcija Zelenskog: Putin želi da udavi Ukrajinu u krvi, uključujući i krv svojih vojnika
Volodimir Zelenski - Copyright EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da Vldimir Putin želi da "utopi Ukrajinu u krvi", nakon što je ruski lider jutros pozvao na delimičnu mobilizaciju u Rusiji.

Govoreći za Bild TV, Zelenski je rekao da Putina nije briga da li "ubija Ruse isto kao i Ukrajince". "On želi da udavi Ukrajinu u krvi, uključujući i krv njegovih sopstvenih vojnika", rekao je on, prenosi Independent.

Odluka o delimičnoj mobilizacije doneta je zbog toga što se Rusija u Ukrajini suočava sa vojnim potencijalom NATO i drugih neprijateljskih zemalja, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ruski predsednik Vladimir Putin je u svom obraćanju rekao kako su se uslovi promenili tokom specijalne vojne operacije. Predsednik Putin je bio taj koji je rekao da smo zapravo suočeni sa vojnim potencijalom NATO i niza drugih zemalja koje su nam trenutno neprijateljske", rekao je Peskov na konferenciji za novinare, a prenela je ruska agencija TASS.

Portparol Kremlja je ponovio izjavu od prošle nedelje da vlasti još ne razmatraju punu mobilizaciju. Takođe je precizirao da će ruska vlada vrlo brzo objaviti koje kategorije građana će biti izuzete od mobilizacije rezervista sa vojnim iskustvom.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je danas u obraćanju naciji da je potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji, koji stupa odmah na snagu, i da će parlament biti obavešten o merama potrebnim za njeno sprovođenje.

"Reč je o delimičnoj mobilizaciji, odnosno regrutaciji samo onih građana koji su trenutno u rezervnom sastavu, a pre svega onih koji su služili u oružanim snagama i imaju određenu vojnu specijalnost i relevantno iskustvo“, naglasio je Putin, prenosi AP.

On je naglasio da brani ruske teritorije i da Zapad želi da uništi Rusiju. U televizijskom obraćanju, Putin je izjavio da je njegov cilj da „oslobodi” region Donbasa u istočnoj Ukrajini i da većina ljudi u tom regionu ne želi da se vrati u ono što je nazvao „jaram” Ukrajine, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

21.09.2022 16:15

А зеленског је ко брига за украјинску крв и руску крв... Сад ће мо видети да ли запад може толико да се ангажује у Украјини да би правио проблем Русији и са овим појачањем од 300.000 људи. Не верујем. До сада је однос снага у украјини био 2 до 3 : 1 у корит Украјине а она је у одбрани, не у напду. Однос снага унападу треба да буде 3-5:1 за нападача, да би брањени могао да се савлада. А ако би са запада направили проблем и овом односу снага (готово немогуће) , ангажоваће Русија и 2% снага у Украјини, ако буде требало, па и 3%. И Русија се неће заутавити, као што се није зауставила ни у походу на Берлин све док њени захтеви не буду испуњени. Украјина ће или капитулирати, или ће изгубити државност и претопити се у Русију. НАТО ће морати да се повуче са граница Русије или да се упусти у сукоб са њом, да би онда био принуђен да се повуче са Руских граница. Ако то не учине - избиће нуклеарни сукоб, а ту победника неће бити.

Evropa