Fokus

Diplomatija na nogama posle Putinovog govora: Sastali se ministri EU i G7, razgovori o novim sankcijama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/09/2022

-

09:05

Diplomatija na nogama posle Putinovog govora: Sastali se ministri EU i G7, razgovori o novim sankcijama
Tanjug/AP/Julia Nikhinson - Copyright Tanjug/AP/Julia Nikhinson

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih poslova članica Evropske unije saglasili su se na neformalnom vanrednom sastanku u Njujorku da nastave sa novim sankcijama protiv Rusije, saopštio je visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj, nekoliko sati nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio delimičnu mobilizaciju.

Ministri su se takođe saglasili da nastave sa isporukama oružja Ukrajini, navodi Rojters.

Obraćajući se novinarima u Njujorku, Borelj je rekao da su ministri 27 država članica EU koji učestvuju u radu Generalne skupštine UN, na marginama ovog zasednaja doneli političku odluku da primene nove sektorske i pojedinačne kaznene mere prema Moskvi.

Savet ministara Evropske unije održaće svoj sledeći zvanični sastanak sredinom oktobra kada bi mogao da bude formalizovan novi paket sankcija, navodi britanska agencija.

Takođe, u Njujorku su se sastali i ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) najrazvijenih ekonomija. Oni su potvrdili spremnost da nastave saradnju u pružanju podrške Ukrajini, izjavio je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši.

"Ponovo smo potvrdili da zemlje G7 rade zajedno na podršci Ukrajini i odgovoru na krize hrane i energenata“, rekao je Hajaši novinarima na konferenciji za novinare u Njujorku.

U okviru dodatnih sankcija Moskvi, Japan planira da zabrani izvoz u Rusiju proizvoda vezanih za hemijsko oružje i da proširi listu ruskih vojnih organizacija kojima je izvoz zabranjen, rekao je Hajaši.

On je takođe saopštio da su članice G7, koju čine SAD, Japan, Kanada, Velika Britanija, Italija, Francuska i Nemačka, ponovo potvrdile važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu. 

Osude i protesti posle Putinovog obraćanja

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče da je neophodno da podrži odluku Ministarstva odbrane i Generalštaba o delimičnoj mobilizaciji na teritoriji Rusije. On je istakao i da Rusija podržava referendume u LNR, DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti koji će trajati od 23. do 27. septembra.

Na Putinovo obraćanje stigle su reakcije iz celog sveta. Na Generalnoj skupštini UN se obratio predsednik SAD Džozef Bajden koji je izjavio da je Rusija bestidno prekršila suštinske principe povelje Svetske organizacije "brutalnim i nepotrebnim ratom" u Ukrajini.

Bajden je istakao i da je cilj rata da potpuno uguši pravo Ukrajine da postoji kao država i kao narod.  On je, takođe, kazao da nove nuklearne pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina Evropi pokazuju "nepromišljeno zanemarivanje" odgovornosti njegove nacije kao potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

Posle Putinovog obraćanja, izbili su i protesti protiv mobilizacije širom Rusije u kojima je uhapšeno više od 1.311 ljudi, saopštio je ruski pokret za zaštitu ljudskih prava OVD-Info. 

Oni su naveli da su među njima najmanje 502 osobe uhapšene u Moskvi i 524 osobe u Sankt Peterburgu. Nedozvoljeni skupovi su nezakoniti prema ruskim zakonima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet