Evropa

RAT U UKRAJINI Poruka Kijeva prisilno mobilisanim Rusima: Predajte se prvom prilikom

Komentari

Autor: Euronews

22/09/2022

-

07:13

RAT U UKRAJINI Poruka Kijeva prisilno mobilisanim Rusima: Predajte se prvom prilikom
RAT U UKRAJINI Poruka Kijeva prisilno mobilisanim Rusima: Predajte se prvom prilikom - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda, Russian Defense Ministry, Evgeniy Maloletka, Leo Correa, Минобороны России

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 211. dan. Putinova najava mobilizacije 300.000 rezervista pokrenula lavinu događaja i komentara, kako u svetu tako i u Rusiji. U Rusiji je više od 1.000 osoba uhapšeno zbog protesta protiv rata i mobilizacije, a protest je održan i u Beogradu. Stižu brojne osude ove odluke, ali i najavljenog referenduma, a ministri soiljnih poslova EU održali su hitan sastanak kako bi ponovo dali podršku Ukrajini i dogovorili nove sankcije za Moskvu.

Ključni događaji:

  • Putin naredio mobilizaciju 300.000 rezervista za rat u Ukrajini
  • Protesti protiv mobilizacije širom Rusije, ujapšeno više od 1.000 demonstranata
  • Demonstranti u Beogradu apelovali na mir
  • Nakon razmene Rusija je oslobodila 215 ukrajinskih boraca među kojima su i branioci Azovstala
  • Volodimir Zelenski u UN tražio sankcije za Rusiju i izneo pet uslova za mir

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.07 Oblasti u Ukrajini se spremaju za referendume o pripajanju Rusiji

Proruske vlasti na teritorijama u Ukrajini najavile da će od sutra, 23. septembra pa do 27. septembra, biti održani referendumi o pripajanju Rusiji četiri ukrajinske oblasti.

Referendum će biti održati u samoproglašenim republikama Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR), kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Referendumsko pitanje će glasiti: "Da li ste za ulazak LNR u sastav Ruske Federacije kao pravnog subjekta Ruske Federacije?"

Istovremeno, Centralna izborna komisija Rusije je saopštila da će pomoći izbornim komisijama DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, da pripreme izborna mesta na teritoriji Rusije za građane koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove.

Kako pokazuju istraživanja agencije za ispitivanje javnog mnjenja INSOMAR, ogromna većina stanovnika DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti želela bi da njihove teritorije po završetku "specijalne vojne operacije" uđu u sastav Rusije.

20.34 NATO: Lažni referendumi u Ukrajini grubo kršenje Povelje UN

 NATO je danas osudio planove Rusije da održi referendume u okupiranim regionima Ukrajine i pozvao sve države da odbace, kako se kaže, "očigledne ruske pokušaje teritorijalnog osvajanja".

"Lažni referendumi u regionima Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona u Ukrajini nemaju legitimitet i predstavljaju grubo kršenje Povelje UN", navodi se u saopštenju Severnoatlantskog saveza.

20.15 Ukrajinska služba: Mnogi zarobljenici pretrpeli mučenje u Rusiji

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je danas da je prilično visok procenat oslobođenih ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su pretrpeli mučenje dok su bili u ruskom pritvoru. Budanov je o tome govorio na konferenciji za novinare dan nakon što je dogovorena razmena zatvorenika između Rusije i Ukrajine u kojoj je učestvovalo skoro 300 ljudi, uključujući strance, prenosi Rojters.

Neki od ukrajinskih zarobljenika koje je Rusija oslobodila trenutno su na rehabilitaciji u bolnici u Ukrajini, rekao je ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski na istoj konferenciji za novinare.

18.57 Demonstrantima stigli pozivi za vojsku

Pojedinim Rusima uhapšenima na demonstracijama protiv odluke predsednika Vladimira Putina o uvođenju delomične mobilizacije, uručeni su pozivi za vojnu službu dok su bili u pritvoru, objavilo je danas udruženje za ljudska prava OVD-Info, javlja Rojters.

18.52 Lavrov: Ukrajinska vojska pribegava terorističkoj taktici

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da ukrajinska vojska pribegava terorističkoj taktici, krijući se tokom borbi iza civila kao ljudskog štita. On je to rekao u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Ukrajini, prenosi agencija TASS.

Lavrov je dodao i da ukrajinsko granatiranje nuklearke Zaporožje stvara rizik od nuklearne katastrofe.

"Kriminalni napadi na nuklearku Zaporožje koje izvode militanti kijevskog režima i dalje ostaju nekažnjeni, izazivajući rizik od atomske katastrofe", istakao je ruski zvaničnik u Njujorku. Opširnije u odvojenom tekstu.

18.40 Podoljak mobilisanim Rusima: Predajte se prvom prilikom

Mihajlo Podoljak, savetnik predsednika Volodimira Zelenskog poslao je poruku Rusima koji će biti prisilno mobilisani i poslani na front.

"Prisilno regrutovani Rusi koji ne želite sramotno umritei u stranoj zemlji, predajte se kad se ukaže prva prilika. Ukrajina vam garantuje život i dostojanstven tretman. Prema Ženevskoj konvenciji, nećete biti izručeni Rusiji osim ako to ne želite", napisao je.

18.22 Kuleba: Hvala Srbiji što je primila Ukrajince

Srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Njujorku sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, koji Je zahvalio Beogradu na prijemu ukrajinskih izbeglica koje su se sklonile u Srbiju zbog ruskog napada.

"Tokom našeg sastanka, gospodin Selaković je ponovio srpsku podršku ukrajinskom teritorijalnom integritetu. Pozvao sam Beograd da uskladi svoju politiku po pitanju rata u Ukrajini sa politikom EU. Takođe, zahvalio sam Srbiji što je prihvatila Ukrajince koji su pobegli od rata", naveo je Kuleba na Tviteru, uz fotografiju na kojoj se vidi kako razgovara sa Selakovićem.

18.08 Gutereš: Ne nazire se kraj rata u Ukrajini

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da nema naznaka da će se konflikt u Ukrajini završiti u skorije vreme. "Ruski rat u Ukrajini ne pokazuje znakove slabljenja. Najnoviji razvoj događaja je opasan i uznemirujući. To su sve dalji koraci od bilo kakvih perspektiva za mir", kazao je Gutereš, preneo je TASS. On je pozvao države da ponove svoju posvećenost da ne koriste nuklearno oružje i da ih u potpunosti odbace.

17.53 Blinken: Prestati sa nepromisljenim nuklearnim pretnjama

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas sve članice Saveta bezbednosti UN da pošalju jasnu poruku da se hitno mora prestati sa "nepromišljenim nuklearnim pretnjama". Blinken je to rekao obraćajući se na sednici Saveta bezbednosti UN o ratu u Ukrajini, prenosi AP.

17.35 Rusija zabranila ulazak za 87 kanadskih državljana

Rusija je zabranile ulazak u zemlju za 87 kanadskih državljana kao odgovor na ranije postupke kanadskih vlasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Kao odgovor na sankcije koje su Rusiji uvele vlasti kanadskog premijera Džastina Trudoa, koje su usmerene na zvaničnike vlade na svim nivoima, uključujući regionalni, kao i novinarima, ličnostima iz kulturnog života i običnim Rusima koje Otava, iz nekog razloga, smatra neodgovarajućim, Rusija je zabranila ulazak za 87 kanadskih državljana", navodi se u saopštenju, prenela je agencija TASS.

17.24 Britanija, Poljska i Ukrajina jačaju saradnju u borbi protiv Rusije

Velika Britanija, Poljska i Ukrajina razviće trilateralnu saradnju, u šta će ući i jačanje njihovih odbrambenih sposobnosti, kao i istočnog krila NATO, navodi se danas u zajedničkom saopštenju ministara spoljnih poslova ove tri zemlje. Ministri spoljnih poslova ovih zemalja su se sastali u Njujorku u sredu i dogovorili nastavak podrške Ukrajini, preneo je Rojters.

Britanija i Poljska su se dogovorile da nastave da podržavaju Kijev u borbi protiv Rusije, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je izdala britanska vlada.

17.13 Kuleba: Držaću se na bezbednoj distanci od Lavrova

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da će se "držati na bezbednoj distanci" od šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova tokom današnje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

17.12 Vang: Širenje krize u Ukrajini nikom nije u interesu

Širenje i produžetak krize u Ukrajini nikom nije u interesu, naveo je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

On je to rekao posle razgovora na marginama sastanka Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u kojem mu je sagovornik bio poljski kolega Zbignjev Rau, prenosi Rojters.

"Kina se nada da će plamen rata biti ugašen što je pre moguće", rekao je Vang u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

17.05 EU nije prekidala kanale komunikacije sa Rusijom, susret s Lavrovom nema smisla

Evropska unija nije prekidala kanale komunikacije sa Rusijom, ali smatra da susret sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom u sadašnjim uslovima nema smisla, izjavio je danas portparol Evropske spoljnopolitičke službe Peter Stano.

"Nikada nismo prekidali kanale veze sa Rusijom. Nastavljamo da komuniciramo, ipak, komunikacija teče u specifičnim okolnostima. Shvatamo da u sadašnje vreme nema smisla pregovarati sa ruskim rukovodstvom. Jasno smo čuli da predsednik Putin nastavlja ne putem mira, već nastavlja svoju agresiju i kršenje Povelje UN", naglasio je Stano.

16.58 Čižov: Rusija zadržava svoju kancelariju i stalnog predstavnika pri EU

Izaslanik Rusije u EU Vladimir Čižov danas je istakao da su zvaničnici EU rekli da će Rusija zadržati svoju kancelariju u EU i poziciju stalnog predstavnika.

"Mogu da kažem da stalna misija nastavlja da radi, tako da nema potrebe da brinete o njenoj sudbini", naveo je Čižov, i dodao je da će na njegovo mesto doći novi stalni predstavnik, prenosi Tas.

16.50 Gutereš: Neprihvatljiv razgovor o nuklearnom sukobu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini da je "potpuno neprihvatljiv" razgovor o nuklearnom sukobu. Gutereš je dodao da je zabrinut zbog planova za održavanje referenduma u samoporglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, prenose RIA Novosti. On je naglasio da "svaka aneksija teritorije jedne države od strane druge države kroz pretnju ili upotrebu sile" predstavlja kršenje Povelje UN i međunarodnog prava, navodi Rojters.

Tanjug/AP/Mary Altaffer

 

 

16.20 Erdogan: Razmena zatvorenika važan korak ka okončanju rata

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je razmena zarobljenika koju su sprovele Rusija i Ukrajina uz posredovanje Turske važan korak ka okončanju rata, javila je turska televizija NTV. Erdogan je, kako se navodi, rekao novinarima u Njujorku da je do razmene došlo kao rezultat diplomatskih razgovora koje je vodio sa ukrajinskim i ruskim predsednicima.

Tanjug/AP/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin

 

 

15.55 Pojedini ruski mediji pišu o "mobilizaciji do milion vojnika", Kremlj demantuje

Portparol Kremlja Dmitri Peskov demantovao je danas navode nekih ruskih medija da je plan Moskve mobilizacija milion vojnika. On je za agenciju Tas rekao da je to "laž". List "Novaja gazeta Evropa" prethodno je objavio da postoji tajni sedmi paragraf koji pominje mogućnost regrutacije do milion ljudi. Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče ukaz o delimičnoj mobilizaciji, prvoj takvoj u Rusiji od Drugog svetskog rata.

15.25 Francuska i Nemačka nastavljaju sa vojnom podrškom Ukrajini

Francuska i Nemačka najavile su danas da će nastaviti da pružaju vojnu podršku Ukrajini. Ministar odbrane Francuske rekao je, nakon sastanka sa nemačkom koleginicom, da će Pariz i dalje podržavati Ukrajinu u naoružanju i vojnoj obuci. Nemačka ministarka je, takođe, naglasila da delimična mobilizacija u Rusiji, koju je juče najavio ruski predsednik Vladimir Putun, i referendumi koji su planirani u četiri ukrajinske teritorije, neće umanjiti nemačku vojnu podršku Kijevu.

15.15 Švedska ministarka osudila hapšenje demonstranata u Rusiji

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde osudila je hapšenja antiratnih demonstranata u Rusiji nakon što je predsednik Vladimir Putin naredio prvu mobilizaciju u toj zemlji od Drugog svetskog rata. Linde je na Tviteru opisala demonstrante kao "hrabre" osobe koje imaju njeno "duboko poštovanje".

14.50 Pet zarobljenika stiglo iz Rusije u Veliku Britaniju

Pet britanskih ratnih zarobljenika koje je Rusija oslobodila u razmeni sa Ukrajinom stiglo je u Veliku Britaniju, saopštila je danas neprofitna organizacija Prezidijum netvork (Presidium Network). Kako navodi ova organizacija koja sprovodi evakuacije porodica i pojedinaca iz ratnih zona, u pitanju su Ejden Aslin, Šon Piner, DŽon Harding, Dilan Hili i Endrju Hil, preneo je Rojters.

14.20 Evropska komisija: Potreban zajednički stav EU o prijemu Rusa koji beže zbog rata

Evropska unija treba da zauzme zajednički stav o zahtevima za ulazak na njenu teritoriju državljana Rusije koji beže iz svoje zemlje zbog rata u Ukrajini, saopštila je danas Evropska komisija. Kako se navodi, zemlje članice EU moraće da procenjuju zahteve po principu "od slučaja do slučaja", uzimajući u obzir osnovna prava i zakonsku proceduru o azilu, preneo je Rojters.

13.50 Kremlj: Razlog za delimičnu mobilizaciju to što se Rusiji suprotstavlja NATO

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji povezana sa činjenicom da se Rusiji sada de fakto suprotstavlja blok NATO sa svim svojim logističkim kapacitetima.

"Predsednik je u jučerašnjem obraćanju dao jasan opis i obrazložio razloge za donošenje takve odluke. Činjenica je da je specijalna operacija počela za ispunjavanje ciljeva u Ukrajini. Sada smo, de fakto, suoceni sa blokom NATO-a sa svim njegovim logističkim mogućnostima, zbog čega je ovo dovelo do takve potrebe", rekao je Peskov na konferenciji za novinare, prenosi Izvestija.

13.10 Venislavski: Rusija ima agente u ukrajinskom odbrambenom sektoru

Rusija ima agente u sektoru odbrane Ukrajine koji prosleđuju informacije Moskvi i omogućavaju Rusiji da predvidi ukrajinske poteze na bojnom polju, izjavio je danas predstavnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Fedir Venislavski obraćajući se ukrajinskim poslanicima, i dodao da "Ukrajina ne sme da potcenjuje neprijatelja".

12.43 Medvedev: Rusija može da koristi i nuklearno oružje

Rusija može da upotrebi bilo koje oružje za odbranu, uključujući strateško nuklearno i savremeno oružje, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev, i dodao da će "oružane snage Rusije značajno ojačati odbranu svih pridruženih teritorija", misleći na referendume koji će uskoro biti raspisani. Dodao je da za tu odbranu mogu da se koriste ne samo mogućnosti mobilizacije, već i bilo koje rusko oružje, uključujući strateško nuklearno oružje i oružje zasnovano na novim tehnologijama.

Tanjug/AP/Yekaterina Shtukina, Sputnik

 

12.22 Makron: Rat u Ukrajini može se završiti jedino pregovorima

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je jedino održivo da se postigne mirno rešenje u sukobu između Rusije i Ukrajine i da rat može da se "završi samo za pregovaračkim stolom". U intevjuu za TV BFM, tokom leta na povratku iz Njujorka, on je još jednom istakao važnost obnavljanju pregovora između Kijeva i Moskve u kontekstu okončanja rata u Ukrajini.

Makron je takođe rekao i da Pariz ima dužnost da "drži liniju" u odnosu na sukob u Ukrajini, da Francuska nije u ratu sa Rusijom, ali da želi da se Kijev odupre napadima Moskve i da povrati u potpunosti svoj suverenitet.

11.03 Zelenski zahvalio Turskoj i Saudijskoj Arabiji za pomoć u oslobađanju zatvorenika

Volodimir Zelenski je u Telegramu zahvalio Turskoj i Saudijskoj Arabiji na njihovoj ulozi u nedavnom oslobađanju zatvorenika. 

"Ukrajina je iz ruskog zatočeništva vratila 215 heroja. Veoma cenimo doprinos svih koji su učestvovali u spasavanju branilaca i to nikada nećemo zaboraviti. Veliko hvala predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na vođenju ovog procesa. Dogovorili smo se da petorica oslobođenih komandanata Azova budu u dobrim uslovima u Turskoj do kraja rata i da će moći da vide svoje porodice. Takođe, u znak zahvalnosti za pomoć našoj zemlji, Ukrajina je oslobodila iz ruskog zatočeništva pet državljana Velike Britanije, dva državljana SAD, i državljane Maroka, Švedske i Hrvatske. Hvala i Saudijskoj Arabiji na podršci", napisao je Zelenski.

10.26 Zaharova: Bajden pogrešno citirao Putina

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je govor predsednika SAD Džozefa Bajdena pred Generalnom Skupštinom UN "apsolutni incident". Zaharova je u svom obraćanju optužila američkog lidera da je lažno citirao predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, prenosi RIA. Bajden je, između ostalog, kazao da nove nuklearne pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina Evropi pokazuju "nepromišljeno zanemarivanje" odgovornosti njegove nacije kao potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

10.17 Ministri spoljnih poslova EU saglasni u vezi sa novim sankcijama Rusiji

Ministri spoljnih poslova EU složili su se da pripreme nove sankcije Rusiji i povećaju isporuke oružja Kijevu, prenosi Rojters. Ministri spoljnih poslova bloka borave u Njujorku na godišnjem skupu svetskih lidera.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je najava Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji, u kojoj je bilo reči i o referendumima kojima bi se anektirali delovi ukrajinske teritorije "pokazala paniku i očaj".

09.32 Gužve na granici Rusije i Finske posle proglašenja delimične mobilizacije

Gužve na granici Finske i Rusije, gde je predsednik Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju, povećane su tokom noći, saopštila je danas finska granična straža i dodala da je situacija pod kontrolom. Broj ljudi koji su juče prešli granicu ipak je manji nego tokom vikenda, rekao je šef za međunarodne poslove finske granične policije, i dodao da je juče 4.824 Rusa ušlo u Finsku preko istočne granice.

08.47 Danas sastanak SB UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sednicu posvećenu navodnim zločinima Rusije u Ukrajini. O toj temi petnaestočlano telo obavestiće generalni sekretar UN Antonio Gutereš i tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan.

Sednici će, pored ostalih, prisustvovati i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken, prenosi Rojters.

Nakon Gutereša i Kana govoriće preštavnici 15 država članica Saveta bezbednosti, Ukrajine, nekoliko evropskih zemalja uključujući Belorusiju, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

07.00 Oslobođeno 215 ukrajinskih zarobljenika

Rusija je oslobodila 215 ukrajinskih zarobljenika, a među njima su i branioci čeličane Azovstalj u Marijupolju, saopštio je noćas Volodimir Zelenski na svojim društvenim mrežama.

Među razmenjenim zarobljenicima ima i pripadnika jedinice Azov među kojima su i komandant Azova Denis Prokopenko i njegov zamenik Svjatoslav Palamar. Nexta je javila da je među zarobljenicima koje je Ukrajina isporučila Rusiji i Viktor Medvedčuk.

06.58 Grosi: Nećemo odustati od zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje 

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je danas u Njojorku da neće odustati od plana za stvaranje zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje uprkos ruskim najavama o mobilizaciji novih trupa i održavanju referenduma u regionu. Opširnije u odvojenoj vesti.

6.55 Protest u Beogradu: "Ukrajini mir - sloboda Rusiji"

Pokret "Rusi, Ukrajinci, Srbi i Belorusi protiv rata" organizovali su u centru Beograda skup protiv rata u Ukrajini i najavljene mobilizacije u Rusiji.

Učesnici protesta su nosili plavo-bele zastave, zastave Ukrajine i transparente sa natpisima „Putin je ubica“ na srpskom i engleskom jeziku i „Zaustavite rat u Ukrajini“, "Ukrajini mir - Sloboda Rusiji"... Opširnije u odvojenoj vesti.

06.40 Šefovi diplomatija EU zakazali hitan sastanak u Njujorku

Ministri spoljnih poslova Evropske unije održali su prošle večeri hitan sastanak u Njujorku  saopštile su diplomate. Sastanak je održan nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio delimičnu mobilizaciju. Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj izjavio je da Putinova najava, koja uključuje poteze koji vode pripajanju delova ukrajinske teritorije i pretnju upotrebom nuklearnog oružja za odbranu Rusije, pokazuje paniku i očaj.

06.30 Zelenski u UN: Pet uslova za mir

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija obratio video porukom i poručio da je protiv Ukrajine počinjen zločin.

"Protiv Ukrajine je počinjen zločin i mi zahtevamo pravednu kaznu za to", rekao je Zelenski. 

On je istakao da Ukrajina ima pet zahteva za mir sa Rusijom o kojima, kako je naveo, nema pregovora. Među njima su kazna za rusku agresiju, obnavljanje bezbednosti Ukrajine i teritorijalni integritet i bezbednosne garancije i rešenost Ukrajine i njenih saveznika, istakao je on.

Tanjug/AP Photo/Jason DeCrow

 

06.33 Mnogi Rusi nastoje da napuste zemlju

Nakon što su preostale karte za destinacije za kojima Rusima nije potrebna viza dostigle astronomske sume, agencije javljaju i o gužvama na granicama. Nexta je emitovala snimak gužvi na rusko-gruzijskoj granici.

06.30 U Rusiji privedeno više od 1.000 protivnika rata i mobilizacije

Širom Rusije sinoć su, uprkos zabrani i hapšenjima, održani protesti nakon najave ruskog predsednika Vladimir Putina da će u zemlji biti proglašene delimična mobilizacija. Ruski pokret za zaštitu ljudskih prava OVD-Info saopštio je da je više od 1.000 ljudi uhapšeno širom Rusije.  Opširnije u odvojenoj vesti.

06.25  Rusija oslobodila deset ratnih zarobljenika, među njima i Hrvat 

Rusija je juče, uz posredovanje saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, oslobodila 10 ratnih zatočenika, zarobljenih u Ukrajini, izjavio je saudijski zvaničnik. Među njima je i jedan hrvatski državljanin - Vjekoslav Prebeg, kome je u Donjecku zaprećena smrtna kazna. Opširnije u odvojenoj vesti.

Komentari (0)

Evropa