Region

Rusija oslobodila deset ratnih zarobljenika, među njima i Hrvat kome je pretila smrtna kazna

Komentari

Autor: Gardijan, Jutarnji

21/09/2022

-

19:43

Rusija oslobodila deset ratnih zarobljenika, među njima i Hrvat kome je pretila smrtna kazna
Vjekoslav Prebeg - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je danas, uz posredovanje saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, oslobodila 10 ratnih zatočenika, zarobljenih u Ukrajini, izjavio je saudijski zvaničnik.

Među njima je i jedan hrvatski državljanin - Vjekoslav Prebeg, kome je u Donjecku zaprećena smrtna kazna, piše Jutarnji.

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova obaveštava da je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u aprilu, pušten danas i da će sutra biti u Hrvatskoj. Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova, od prvog dana predano radi i sarađuje sa ukrajinskim vlastima na oslobađanju, a to je bila i tema razgovora premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ukrajinskog rukovodstva tokom njegove posete Ukrajini u maju", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske zahvalilo se Saudijskoj Arabiji i prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu na posvećenosti, kao i ukrajinskoj strani na saradnji i pomoći.

Osim njega među oslobođenima su državljani SAD, Velike Britanije, Švedske i Maroka, rekao je neimenovani saudijski zvaničnik, preneo je Rojters.

Avion sa zarobljenicima je sleteo u Rijad odakle će se vratiti u svoje zemlje.

Bin Salman je, kako navode saudijski mediji, bio u direktnom kontaktu sa Kremljom i ukrajinskom stranom u sprovođenju ove velike operacije.

Hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg uhapšen je u maju kod Marijupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik učestvovao u rušenju vlade i zaprećena mu je smrtna kazna, podseća Hina.

On se u avgustu izjasnio da nije kriv na sudu u Donjeckoj Narodnoj Republici, gde mu je suđeno zajedno sa Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Komentari (0)

Evropa