Politika

Bajden na Generalnoj skupštini UN: Samo je Rusija htela rat, u pitanju je gola agresija

Komentari

Autor: AP

21/09/2022

-

18:13

Bajden na Generalnoj skupštini UN: Samo je Rusija htela rat, u pitanju je gola agresija
Bajden na Generalnoj skupštini UN: Samo je Rusija htela rat, u pitanju je gola agresija - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden danas je izjavio da je Rusija bestidno prekršila suštinske principe povelje Svetske organizacije "brutalnim i nepotrebnim ratom" u Ukrajini.


U obraćanju na Generalnoj skupštini UN on je dodao da niko nije pretio Rusiji, da je jedino ona želela rat, kao i da je u pitanju rat jednog čoveka, preneo je Rojters.

Bajden je istakao i da je cilj rata da potpuno uguši pravo Ukrajine da postoji kao država i kao narod.

Predsednik SAD je rekao da bi zbog izveštaja o ruskom zlostavljanju civila u Ukrajini "trebalo da vam se sledi krv".

On je, takođe, kazao da nove nuklearne pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina Evropi pokazuju "nepromišljeno zanemarivanje" odgovornosti njegove nacije kao potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

Bajden je naveo da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne sme voditi.

"Bićemo solidarni protiv ruske agresije. Tačka'', naglasio je Bajden.

On je kritikovao Rusiju zbog zakazivanja "lažnih referenduma''' ove nedelje na teritoriji koju je nasilno zauzela u Ukrajini.

Bajden je pozvao sve nacije, bilo da su demokratije ili autokratije, da se izjasne protiv ruske "invazije" i da podrže napore Ukrajine da se odbrani.

On je govorio i o posledicama koje je ruska "invazija" izazvala na snabdevanje hranom u svetu, obećavši 2,9 milijardi dolara globalne pomohi za bezbednost hrane - za rešavanje nestašice izazvane ratom i posledicama klimatskih promena.

Bajden je pohvalio posredovanje UN za stvaranje koridora za izvoz ukrajinskog žita morskim putem i pozvao da se sporazum nastavi uprkos sukobu koji je u toku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija