Fokus

Iranski predsednik: Ne planiram da se sretnem sa Bajdenom u Njujorku

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2022

-

09:47

Iranski predsednik: Ne planiram da se sretnem sa Bajdenom u Njujorku
Tanjug/AP/Vahid Salemi - Copyright Tanjug/AP/Vahid Salemi

veličina teksta

Aa Aa

Iranski predsednik Ebrahim Raisi otputovao je u Njujork, gde će govoriti na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u toku ove nedelje, ali, kako je Raisi rekao, nema planove da se sretne sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom na marginama skupštine.

Raisi se obratio novinarima na teheranskom aerodromu pre nego što je otišao u Njujork, u vreme kada je pauziran razgovor sa svetskim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, preneo je AP.

"Ne postoji plan o susretu ili pregovorima sa američkim liderima. Svakako, nemamo planove da se susretnemo sa njima", poručio je Raisi.

Iranski predsednik je ocenio da je njegovo pojavljivanje u sedištu UN prilika da se svetu objasni o, kako je rekao, "malicioznosti" koje pojedine države i svetske sile pokazuju prema Iranu, ne precizirajući o kome se radi.

Raisi, koga prati iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan i glavni pregovarač na nuklearnim pregovorima u Beču Ali Bageri Kani, obratiće se na Generalnoj skupštini, kao i na sastanku UNESKO na temu religija.

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1979. godine, kada su militantni studenti preuzeli američku ambasadu u Teheranu.

Raisi je u nedelju, u intervjuu za "CBS", rekao da SAD nisu pouzdane i zatražio je garancije da se Vašington neće ponovo povući iz nuklearnog sporazuma, kao što je to učinio bivši predsednik Donald Tramp 2018. godine.

Raisi je takođe rekao da je Iran voljan da razgovara o razmeni zatvorenika sa SAD, zatim, branio je iranski stav protiv Izraela i rekao da je Teheran posvećen traganju za istinom kada je reč o ubistvu komandanta iranske Revolucionarne garde, generala kasema Solejmanija, tokom američkog vazdušnog napada na Bagdad u januaru 2020. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet