Evropa

Rama razgovarao sa Blinkenom o sajber napadima na Albaniju

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2022

-

12:35

Rama razgovarao sa Blinkenom o sajber napadima na Albaniju
Edi Rama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Albanije Edi Rama razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o nedavnim sajber napadima na Albaniju, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

On je naveo da je Blinken osudio sajber napad 9. septembra na sisteme granične kontrole Albanije, koji je usledio nakon iranskog sajber napada na Albaniju 15. jula, preneo je "Albenian dejli njuz".

Američki državni sekretar je, kako je navedeno, istakao značaj saradnje SAD i Albanije za regionalnu bezbednost.

"Albanija je nedavno saopštila da je bila predmet sajber napada od strane Irana. Albanski premijer Edi Rama objavio je u subotu vest o novom napadu Irana na Tviteru, ističući da je sinoć zabeležen još jedan sajber napad istih agresora, koji su već razotkrile i osudile savezničke i prijateljske zemlje Albanije. U međuvremenu, nastavljamo da radimo dan i noć sa našim saveznicima kako bismo digitalne sisteme Albanije učinili neprobojnim“, napisao je Prajs.

Iranski sajber napad na sistem TIMS u Albaniji dogodio se manje od 24 časa nakon odluke SAD o sankcijama iranskom Ministarstvu obaveštajnih poslova i bezbednosti, kao i šefu tog ministarstva Esmailu Hatibiju.

U međuvremenu podsekretar trezora za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan E. Nelson kazao je da SAD neće tolerisati sve agresivnije sajber aktivnosti Irana usmerene na SAD ili njihove saveznike i partnere.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa