Region

Iran osudio odluku Albanije da prekine diplomatske odnose: Optužbe za sajber napad neosnovane

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2022

-

22:35

Iran osudio odluku Albanije da prekine diplomatske odnose: Optužbe za sajber napad neosnovane
Iran osudio odluku Albanije da prekine diplomatske odnose: Optužbe za sajber napad neosnovane - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iran je danas oštro osudio odluku Albanije da prekine diplomatske odnose sa Teheranom, odbacujući kao neosnovane tvrdnje, razloge Albanije za taj potez, saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova.

Albanska vlada je odlučila ranije danas da zamrzne diplomatske odnose sa Iranom i naložila svim iranskim diplomatama i osoblju ambasade da napuste zemlju, zbog velikog sajber napada u julu, za koji je Tirana okrivila Teheran, preneo je Rojters.

U odluci Saveta ministara navodi se da "Ambasada Islamske Republike Iran ima na raspolaganju 24 sata da napusti Republiku Albaniju", naveo je Politiko.al.

"Albanija prekida diplomatske odnose sa Iranom i naredila je iranskim diplomatama i osoblju ambasade da napuste zemlju u roku od 24 sata, nakon istrage o sajber napadu u julu", izjavio je albanski premijer Edi Rama.

On je u video izjavi prosleđenoj medijima naveo da je vlada odlučila da prekine diplomatske odnose sa Islamskom Republikom Iran.

"Ovaj ekstremni odgovor...potpuno je proporcionalan težini i riziku sajber napada koji je pretio da parališe javne usluge, izbriše digitalne sisteme i hakuje državne zapise, ukrade elektronsku komunikaciju vlade na internetu i izazove haos i nesigurnost u zemlji", rekao je Rama.


Nakon sajber napada koji je blokirao rad i vezu između nekih od zvaničnih sajtova vladinih institucija, albanska vlada je odlučila da zamrzne odnose sa Iranom.

Hakerski napad prošlog meseca izazvao je paniku u albanskim javnim službama, čiji su internet servisi bili blokirani danima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa