Region

Hakerska grupa Kuba ransomver objavila da ima podatke Skupštine Crne Gore, ministar potvrdio da je istina

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Pobjeda

31/08/2022

-

17:40

Hakerska grupa Kuba ransomver objavila da ima podatke Skupštine Crne Gore, ministar potvrdio da je istina
Prinskrin/Youtube/Skupština Crne Gore - Copyright Prinskrin/Youtube/Skupština Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Poznata hakerska grupa Kuba ransomver tvrdi da je došla do podataka iz Skupštine Crne Gore, objavio je securityweek.com - medij specijalizovan za informacije o sajber bezbednosti. Skupština Crne Gore je potvrdila da je došlo do sajber napada serversku infrastrukturu 20. avgusta u 00:52:34. Ministar javne uprave Crne Gore Maraš Dukaj potvrdio je da ta hakerska grupa stoji iza napada.

Madij je najpre objavio fotografiju sa sajta hakerske grupe koja svedoči njihovim tvrdnjama da imaju podatke koji pripadaju Odjeljenju za odnose sa javnošću Skupštine Crne Gore, kao i tome da su te podatke dobili 19. avgusta ove godine.

"Sajber-kriminalci tvrde da su 19. avgusta ukrali fajlove, uključujući finansijske dokumente i izvorni kod. Oni su navodno pribavili prepisku sa zaposlenima u banci, bilanse stanja, aktivnosti računa, podatke o naknadi i poreske dokumente", piše securityweek.com

Ministar javne uprave Maraš Dukaj potvrdio je da iza sajber napada na infrastrukturu Crne Gore stoji "Cuba ransomware".

Kreiranje virusa je koštalo oko 10 miliona dolara

"Već smo dobili zvaničnu potvrdu i već je to navedeno na Dark vebu, gde će se objavljivati dokumenta koji su već hakovani iz određenih računara u našem sistemu. Ova grupa je formirala poseban virus za ovaj napad, virus koji se ne može kreirati ni za mjesec a možda ni za godinu. Ovi napadi su planirani u određenom periodu”, istakao je Dukaj, prenosi RTCG.

On je kazao da je ovaj virus zove Zerodate virus koji košta više od 10 miliona dolara i nikad do sad nije upotrebljen u drugim ovakvim napadima.

"Crna Gora u ovoj situaciji nije sama. Naši NATO partneri su uz nas, uz komunikaciju sa amabasadama prvenstveno sa američkom ambasadom, francuskom i ambasadom Velike Britanije smo uspostavili kontakte sa ljudima ekspertima iz sajber kriminala koji će veoma brzo možda i večeras stići u zemlju", istakao je on. 

Sajt Skupštine i njeni ostali web servisi nisu deo informaciono-telekomunikacione strukture vlade Crne Gore koja je pod sajber napadima poslednje sedmice, već su IP adrese koje koristi parlament deo infrastrukture telekomunikacione kompanije One (bivši Telenor), pokazuju podaci iz javno dostupnih baza podataka.

Kako piše securityweek.com, Kuba ransomver postoji od 2019. godine, a FBI je prošle godine izdao upozorenje o tome da sajber kriminalci ciljaju kritične infrastrukture.

Oni su bili upoznati sa otprilike 50 ciljanih subjekata, a prema pisanju ovog medija, hakeri su primili desetine miliona dolara od žrtava. Analiza koju su prošle godine sproveli Security Joes i Profero pokazala je da operateri Kuba ransomvera verovatno govore ruski, piše Pobjeda.

"Imajući u vidu da se u navedenom tekstu između ostalog tvrdi da je hakerska grupa u posedu 'finansijskih dokumenata, korespondencije sa bankarskim zaposlenicima, poreskih dokumenta, bilansa stanja...' želimo posebno istaći da su sva finansijska dokumenta, kao i zarade javnih funkcionera Skupštine Crne Gore, te sprovedene javne nabavke Skupštine Crne Gore, javno dostupni na web portalu Skupštine Crne Gore, a Skupština Crne Gore je ih objavljuje i u otvorenom “open data” formatu. Nadalje, sve finansijske transakcije Skupštine Crne Gore, vrše se preko Državnog trezora – ministarstva finansija Vlade Crne Gore", saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Kako podseća ovaj medij, u maju, akter pretnje koji stoji iza ozloglašenog ransomvera, ciljao je kompjuterske sisteme Kostarike i zapretio da će svrgnuti vladu.

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je da je odobren dolazak FBI tima koji će učestvovati i pomagati u istrazi o sajber napadima u toj zemlji. Kako se navodi, u toku je njegovo upućivanje u Crnu Goru, prenosi RTCG.

Kako navodi MUP, nakon prvog sastanka ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina sa pravnim atašeom FBI za Crnu Goru, Srbiju i BiH Kenetom Brajanom, koji je iskazao spremnost FBI za konkretnu podršku crnogorskim kolegama već danas je odobren dolazak FBI CAT-a (Cyber Action Team) koji će učestvovati i pomagati u istrazi u odnosu na nedavne sajber napade u Crnoj Gori.

 

Komentari (0)

Evropa