Region

FBI dolazi u Crnu Goru da pomogne u istrazi o sajber napadima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTCG

31/08/2022

-

10:15

FBI dolazi u Crnu Goru da pomogne u istrazi o sajber napadima
FBI dolazi u Crnu Goru da pomogne u istrazi o sajber napadima - Copyright Tanjug/AP/Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je da je odobren dolazak FBI tima koji će učestvovati i pomagati u istrazi o sajber napadima u toj zemlji. Kako se navodi, u toku je njegovo upućivanje u Crnu Goru, prenosi RTCG.

Kako navodi MUP, nakon prvog sastanka ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina sa pravnim atašeom FBI za Crnu Goru, Srbiju i BiH Kenetom Brajanom, koji je iskazao spremnost FBI za konkretnu podršku crnogorskim kolegama već danas je odobren dolazak FBI CAT-a (Cyber Action Team) koji će učestvovati i pomagati u istrazi u odnosu na nedavne sajber napade u Crnoj Gori.

"Trenutno je u toku njihovo upućivanje u Crnu Goru. Ovo je još jedna potvrda izvrsne saradnje Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore i dokaz da u svakoj situaciji možemo računati na njihovu podršku", saopšteno je iz MUP-a.

 

 

Podsetimo, Stejt department je nedavno saopštio da SAD razmatraju kako najbolje da odgovore na bilo koji zahtev za podršku Vladi Crne Gore povodom učestalih sajber napada na njenu infrastrukturu.

"Upoznati smo sa incidentom i u konsultacijama smo sa crnogorskom vladom", ističe se u kratkom reagovanju neimenovanog portparola Stejt departmenta za Glas Amerike.

Spremnost da pomogne crnogorskim vlastima prošle nedelje je izrazio i NATO. O sajber napadima na Crnu Goru i vidovima podrške koju SAD i druge članice Alijanse mogu da pruže Podgorici, u ponedeljak su razgovarali potpredsednik Vlade u tehničkom mandatu i ministar odbrane Raško Konjević i američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, objavljeno je na Tviter nalogu crnogorskog Ministarstva odbrane.

Crnogorski zvaničnici saopštili su u ponedeljak da hakerski napad na informacioni sistem crnogorskih institucija i dalje traje, ali da sistem neće pretrpeti trajne posledice, i izneli procenu da je napad koštao između 100.000 i 2,5 miliona evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa