Fokus

Ko je Maša Amini, 22-godišnja devojka zbog čije se smrti Iran digao na noge?

Komentari

Autor: BBC, National, Reuters, Kurdistan24/T.T.

18/09/2022

-

20:31

Ko je Maša Amini, 22-godišnja devojka zbog čije se smrti Iran digao na noge?
EPA/Abedin Taherkenareh - Copyright EPA/Abedin Taherkenareh

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se i danas ispred Univerziteta Teheran, uzvikujući "žene, život, sloboda", u znak protesta zbog smrti mlade devojke koja je preminula u pritvoru.

Dvadesetdvogodišnja Maša Amini preminula je u petak, četiri dana nakon što su svedoci optužili policajce da su je prilikom hapšenja pretukli, preneo je Insajder. Međutim, policija je negirala pisanja na društvenim medijima da je Amini pretučena, uz obrazloženje da joj je pozlilo dok je čekala u redu sa ostalim pritvorenim ženama, preneo je Rojters.

Uhapšena je u Teheranu, u koji je došla da poseti rodbinu, zbog navodnog nepoštovanja strogih pravila u vezi sa nošenjem hidžaba. Policija je saopštila da je Amini umrla od "iznenadnog" srčanog udara nakon što je privedena, a njena porodica i grupe za ljudska prava zahtevaju hitnu istragu.

Smrt Maše Amani pokrenula je proteste u Teheranu i Sakezu, a oni koji su prisustvovali sahrani uzvikivali su "smrt diktatoru", misleći na iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija, prenosi The National. Neki demonstranti su marširali i prema kancelariji lokalnog guvernera, što se može videti na video-snimcima koje je verifikovala persijska služba BBC.

Takođe, izvestan broj žena skinuo je svoje marame u znak protesta zbog strogih pravila nošenja hidžaba zbog kojih je Maša Amini uhapšena. Policija je na proteste odgovorila ispaljivanjem suzavca na demonstrante i hapšenjem nekih pojedinaca koji su marširali prema kancelariji lokalnog guvernera, navodi BBC News. Bilo je izveštaja o povređenima, javila je agencija.

Do danas, haštag #MashaAmini je dostigao 1,63 miliona pominjanja na Tviteru.

Amnesty International: Sumnjiva smrt

Na sahrani koja je održana u njenom rodnom gradu Sakezu, u iranskom delu Kurdistana, ožalošćeni su protestovali protiv onoga što je Amnesty International, nevladina organizacija za ljudska prava, opisala kao "sumnjivu" smrt. Oni su u  petak saopštili da "okolnosti koje su dovele do sumnjive smrti dvadesetdvogodišnjakinje, uključujući navode o mučenju i drugom zlostavljanju u pritvoru, moraju biti krivično istražene".

"Takozvana 'moralna policija' u Teheranu ju je proizvoljno uhapsila tri dana pre njene smrti dok je sprovodila uvredljive, ponižavajuće i diskriminatorne zaokne o prinudnom pokrivanju. Svi odgovorni policajci i zvaničnici moraju se suočiti sa pravdom", naveli su iz organizacije.
Iranske vlasti su pokrenule istragu o njenoj smrti.

Specijalni izaslanik SAD za Iran Robert Mali pozvao je u petak Iran da prekine nasilje nad ženama.

"Smrt Maše Amini nakon povreda zadobijenih u pritvoru zbog 'neprikladnog' hidžaba je užasna", naveo je on u tvitu:

"Naše misli su sa njenom porodicom. Iran mora da okonča svoje nasilje nad ženama zbog toga što ostvaruju svoja osnovna prava. Odgovorni za njenu smrt treba da odgovaraju", dodao je on.

Pravila za žene u Iranu

Prema Šerijatskom zakonu, žene su u obavezi da pokriju kosu i da nose široku odeću koja prekriva celo telo. Svako ko krši zakon suočava se sa javnim prezirom, novčanom kaznom ili hapšenjem.

U Iranu je obavezno nošenje hidžaba od Islamske revolucije 1979. godine, a poslednjih nedelja iranska vlada se obračunava sa ženama koje se ne pridržavaju tog pravila, navodi RFE/RL. Međutim, prethodnih meseci, aktivisti su pozvali žene da skinu veo, uprkos pretnji oštrim kaznama prema onima koji ispoljavaju "nemoralno ponašanje".

BBC je takođe primetio da su, prema Netbloksu, kontroloru za sajber bezbednost i upravljanje internetom, internet veze u Teheranu i Sakezu prekinute tokom protesta. Korisnici su rekli da nisu mogli da postavljaju video-snimke na Instagram ili da šalju sadržaj putem Vacapa.

Iran je i ranije blokirao internet kako bi suzbio političke proteste. Godine 2019, Vrhovni savet za nacionalnu bezbednost zemlje naredio je jednonedeljno isključenje interneta kako bi se ugušili protesti širom zemlje.

Komentari (1)

laza

20.09.2022 13:40

a što kristofer hil ne održi paradu u teheranu?

Svet