Fokus

Iranske diplomate spalile dokumenta pre odlaska iz Tirane, albanski specijalci ušli u zgradu ambasade (VIDEO)

Komentari

Autor: Rojters

08/09/2022

-

11:41

Iranske diplomate spalile dokumenta pre odlaska iz Tirane, albanski specijalci ušli u zgradu ambasade (VIDEO)
Iranska ambasada - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iranske diplomate spalile su dokumenta jutros u Tirani pre nego što napuste Albaniju nakon što je ta zemlja prekinula diplomatske odnose sa Iranom, optužujući tu zemlju za sajber napad koji je izveden u julu. Potom je albanska policija pretresla praznu zgradu ambasade.

Pripadnici policije naoružani automatskim puškama, noseći maske i šlemove, ušli su u zgradu ambasade, koja je udaljena oko 200 metara od kabineta premijera Edija Rame, nakon što su ambasadu napustila dva automobila sa diplomatskim tablicama, prenosi Rojters. Policija je bila u zgradi i 30 minuta kasnije.

U videu koji je juče objavio albanski premijer Edi Rama rekao je da je naredio iranskim diplomatama i osoblju da napuste zemlju u roku od 24 sata, što znači da moraju da napuste zemlju do podne.

Rama je naveo da je sajber napad u julu pretio da parališe javne servise, izbriše digitalne sisteme i hakuje državne evidencije, ukrade elektronsku komunikaciju vladinog intraneta i izazove haos i nesigurnost u zemlji."

Očevidac je za Rojters kazao da je video čoveka iz ambasade kako baca papire u zarđalo bure, kao i plamen koji osvetljava zidove trospratne ambasade. Vašington, najbliži saveznik Albanije, takođe je okrivio Iran za napad i obećao da će „preduzeti dalje mere kako bi Iran smatrao odgovornim za akcije koje ugrožavaju bezbednost američkog saveznika“.

Teheran je oštro osudio odluku Tirane da prekine svoje diplomatske odnose, nazivajući razloge Albanije za taj potez "neosnovanim tvrdnjama". Albanija i Iran imaju zategnute odnose od 2014. godine, kada je Albanija prihvatila oko 3.000 članova prognane opozicione grupe Iranske narodne mudžahedinske organizacije, poznate i po farsijskom imenu Mudžahidi-e-Khalk, koji su se nastanili u kampu u blizini Drača.

Nekoliko dana nakon sajber napada mediji u Tirani izvestili su da su hakeri objavili lične podatke članova opozicije koji su sačuvani u državnim kompjuterima Albanije, kao što su lični, društveni i sigurnosni brojevi, imena i fotografije. U četvrtak ujutro, situacija ispred ambasade u Tirani je mirno, a u pitanju je zgrada koja se nalazi samo 200 metara od premijerove kancelarije. Crni audi sa diplomatskim tablicama i zatamnjenim prozorima viđen je kako ulazi i izlazi dok je policajac čuvao ulaz.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet