Evropa

Duga istorija poljuljanih odnosa i "kap" koja je prelila čašu: Proterivanje iranskih diplomata i drastičan potez Tirane

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP, Vašington post, VOA

08/09/2022

-

07:19

Duga istorija poljuljanih odnosa i "kap" koja je prelila čašu: Proterivanje iranskih diplomata i drastičan potez Tirane
Pripadnici Mudžahedin e-Kalk grupe u Albaniji - Copyright AP Photo/Franc Zhurda

veličina teksta

Aa Aa

Albanija je danas prekinula diplomatske odnose sa Iranom, a od te zemlje zatražila da zatvori svoju ambasadu. Iransko diplomatsko osoblje ima 24 sata da napusti Albaniju, rekao je albanski premijer Edi Rama. Razlog za ovako drastičan potez Tirane je hakerski napad na internet stranice Vlade Albanije koji je izveden pre dva meseca, a za koji krivi Teheran. Međutim, ovo nije prvi put da su odnosi dve zemlje poljuljani.

Štaviše, Rojters navodi da su iranske diplomate rano jutros u Tirani spalile dokumenta pre nego što su napustile Albaniju. Pozivajući se na svedoge, agencija navodi da su zaposleni u iranskoj ambasadi bacali dokumenta u zarđalo bure, dok je vatra osvetljavala zidove trospratne zgrade diplomatske misije.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je da podržava potez Albanije, a Tirana tvrdi da je zajedno u saradnji sa Majkrosoftom i FBI došla do podataka koji ukazuju na to da je Iran kriv za sajber napad koji je 15. jula paralisao njene onlajn servise.

Prošlog meseca je Mandijant, jedna od vodećih američkih firmi za sajber bezbednost, saopštila kako su "prilično sigurni" da hakeri koji su napali albansku vladu rade za Teheran, odnosno da su deo pokušaja iranskih vlasti da se izbore sa disidentima.

"Pridružujemo se pozivu premijera Rame da se Iran smatra odgovornim za ovaj sajber incident bez presedana. SAD će preduzeti dalje akcije kako bi pozvale Iran na odgovornost za akcije koje ugrožavaju bezbednost američkog saveznika i predstavljaju zabrinjavajući presedan za sajber prostor", istakla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson u pisanoj izjavi.

Disidenska grupa Mudžahedin e-Kalk utočište našla na Draču

Disidenti protiv kojih se, prema ovome, Iran bori u Albaniji, zapravo pripadaju grupi Mudžahedin e-Kalk, koja je počela kao marksistička grupacija, a u Teheranu označena kao teroristička zbog protivljenja Ajtolahu Homeiniju još 1980-ih godina, iako su oštro zagovarali Iransku revoluciju 1979. Kasnije su podržavali i Sadama Huserina, zbog čega su mnogi Iranci stali protiv njih.

AP Photo/Franc Zhurda

Govor američkog zvaničnika Majka Pensa na samitu u Albaniji

Na samo 30 kilometara od Tirane nalazi se kamp u kom je smešteno nekoliko hiljada pripadnika ove grupe, a tog 15. jula kada su zabeleženi hakerski napadi upravo je objavljeno da je njihov samit otkazan, preneo je AP

Planirali su da u svom kampu održe "Svetski samit o slobodnom Iranu" od 23. do 24. jula uz učešće američkih senatora i kongresmena i drugih bivših ličnosti iz zapadnih zemalja kako bi "pozvali Bajdenovu administraciju da usvoji odlučnu politiku protiv režima u Teheranu". U saopštenju se tada navodilo da je samit "odložen do daljeg na preporuku albanske vlade, iz bezbednosnih razloga i zbog terorističkih pretnji i zavera".

U svom prošlomesečnom izveštaju, Mandijant je naveo da grupa pod nazivom "Otadžbinska pravda" preuzima odgovornost za hakerske napade na albansku vladu, a u pitanju je bio "ransomver" tip napada, u kom se podaci uglavnom "kidnapuju" kako bi se tražio otkup, ali se ovi često napadi koriste i u političke svrhe.

"Otadžbinska pravda" je na jednom Telegram kanalu objavila dokumente koji pripadaju članovima Mudžahedin e-Kalk grupaciji, zajedno sa video-snimkom na kom se vidi kako se aktivira zlonamerni softver za krađu podataka, preneo je "Vašington post". Isti Telegram kanal je sugerisao i kako u albanskoj vladi postoji korupcija, a krađa podataka bila je propraćena heštegom "Manez", što je ime grada u kom se nalazi kamp Mudžahedin e-Kalka.

"Ovakve aktivnosti predstavljaju pretnju po javne i privatne organizacije u drugim NATO članicama. S obzirom na to da su pregovori o Iranskom nuklearnom sporazumu i dalje u toku, ovakav tip aktivnosti ukazuje na to da Iran ne smatra kako će imati neke velike posledice od sajber napada", saopštili su iz Mandijanta.

Treće proterivanje iranskih diplomata

Albanski premijer optužio je Teheran da je regrutovao jednu od najpoznatijih međunarodnih terorističkih sajber grupa, koja je bila umešana u slične napade u Izraelu, Saudijskoj Arabiji, UAE, Jordanu, Kuvajtu i na Kipru. Rama je dodao i da je Tirana podelila sve što ima o ovom napadu sa drugim NATO članicama i svojim strateškim partnerima.

"Temeljna istraga stavila nam je na raspolaganje nepobitne dokaze da je sajber napad na našu zemlju orkestrirala i sponzorisala Islamska Republika Iran, u čemu su učestvovale četiri grupe za napad na Albaniju", naveo je Rama u video izjavi.

Mada je ovo potez bez presedana jer se proteruju svi izaslanici jedne zemlje, nipošto nije prvi put da Albanija proteruje iranske diplomate - to se ranije desilo već dva puta, pa se može reći da su odnosi između ovih zemalja već dugo loši. U januaru prošle godine, vlada u Tirani je odlučila da se proteraju dvojica iranskih diplomata, i da se proglase "personama non grata".

U pitanju su bili Mohamad Ali Arz Pimanemati i Sejed Ahmad Hoseini Alast, a tadašnji ministar spoljnih poslova Albanije kao razloge naveo je "aktivnosti kojima se krši njihov diplomatski status i bečka konvencija o diplomatskim odnosima". 

profimedia

Albanski premijer Edi Rama

Tada je VOA preneo, pozivajući se na poverljive izvore, da su ova dvojica iranskih diplomata zapravo "ugrozili albansku nacionalnu bezbednost", kao i da je Alast ranije bio visoki funkcioner Iranske revolucionalne garde, a Pimanemati član operativne jedinice iranske obaveštajne službe MOIS, i da je odgovoran za terorističke napade u zemljama EU.

Jedan od visokih funkcionera grupacije Mudžahedin e-Kalk, Marjam Radžavi, tada je na Tviteru objavio da je "proterivanje iranskih diplomata hrabar i divljenja vredan potez u borbi protiv terorizma, kojim se istovremeno osigurava bezbednost Albanaca, ali i iranskih izbeglica u toj zemlji".

Trinaest meseci ranije, u decembru 2018, Tirana je proterala iranskog ambasadora i još jednog diplomatu pod optužbama da su "ugrozili njenu nacionalnu bezbednost", odnosno da su "ugrozili svoj diplomatski status". Tadašnji predsednik SAD Donald Tramp je tom prilikom zahvalio Albaniji, navodeći u pismu da takav potez "označava zajedničke napore da se iranskoj vladi pokaže kako njihove terorističke aktivnosti u Evropi moraju da imaju teške posledice".

Pa ipak, ovo je poptilično drastičan korak, pri čemu će Iran ostati bez svoje ambasade u Albaniji, a diplomatski odnosi će biti potpuno prekinuti.

Komentari (0)

Evropa