Fokus

Makron u UN optužio Rusiju za savremeni imperijalizam

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2022

-

23:33

Makron u UN optužio Rusiju za savremeni imperijalizam
Makron u UN optužio Rusiju za savremeni imperijalizam - Copyright Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je danas Rusiju za savremeni imperijalizam koji je zasnovan na zakonu džungle i zamolio da neutralne zemlje prestanu da budu saučesnici tako što ćute povodom "ruske invazije na Ukrajinu".


U govoru pred svetskim liderima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija Makron je upozorio da ruska invazija na Ukrajinu deli svet i vraća ga u "doba kolonijalizma", prenosi Rojters.

"Oni koji danas ćute ili tajno saučestvuju (sa Rusijom), služe ciljevima novog imperijalizma i savremenog cinizma koji uništava svetski poredak", rekao je Makron u svom 30-minutnom govoru.

Makron je odbacio narativ da Zapad pokušava da odbrani zastarele vrednosti zarad svojih interesa i optužbe da ostatak sveta pati zbog toga.

"Pozivam sve članove ove skupštine da nas podrže na putu mira, da deluju tako da primoraju Rusiju da odustane od rata i shvati cenu koji svi plaćamo", rekao je Makron.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Dragan

21.09.2022 00:11

Ovo ko u monti-pajtonu... Imerijalizam je polednji stadiju kapitalizma, kako to rekoše lenjim i marksiti... a evo i u praksi vidimo da se (konačno) bliži kraj zapadnoj imperiji. A i kako je moglo drugačije? Ne možeš na trulim temeqima izgraditi ništa vaqano.

Svet