Evropa

Zelenski pred UN: Rusija treba da plati za svoj rat svojom imovinom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2022

-

23:49

Zelenski pred UN: Rusija treba da plati za svoj rat svojom imovinom
Zelenski pred UN: Rusija treba da plati za svoj rat svojom imovinom - Copyright Prinskrin/Youtube/United Nations

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija obratio video porukom i poručio ini UN rekao da je protiv Ukrajine počinjen zločin.


"Protiv Ukrajine je počinjen zločin i mi zahtevamo pravednu kaznu za to", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

"Ukrajina želi mir. Evropa želi mir. Svet želi mir. Videli smo ko je jedini ko želi rat. Samo jedna članica UN-a od svih je sretna zadovoljna ovim ratom", rekao je Zelenski i dodao kako su "sankcije protiv agresora deo mirovne formule".

Zelenski je pred UN-om pozvao svet na "kažnjavanje zbog zločina agresije i zbog kršenja teritorijalnog integriteta"

"Ta kazna mora ostati na snazi sve dok se međunarodno priznate granice ne vrate u prvotno stanje", naveo je.

Ukrajinski predsednik je u sklopu svojih poziva na kažnjavanje Rusije rekao da to uključuje i zabranu glasanja Rusiji u međunarodnim telima i korištenja svog prava veta u Savetu bezbednosti UN-a.

Tanjug/AP Photo/Jason DeCrow

 

"Sve dok agresor učestvuje u telima međunarodnih organizacija koje donose odluke, on mora biti izolovan od njih", rekao je Zelenski.

"Ovo je rat za život. Svet  mora zaštititi život", rekao je i pozvao na osnivanje specijalnog međunarodnog suda za ruske ratne zločine u Ukrajini.

"Mi nismo pokrenuli ovaj rat. Održali smo 88 razgovora u različitim formatima kako bismo sprečili izbijanje rata", rekao je Zelenski, dodajući kako je ruska agresija započela 2014. upadima na ukrajinsku teritoriju i kulminirala "totalnom invazijom" pre sedam meseci.

"Nemamo izbora nego braniti se", rekao je Zelenski i pozvao svet da kazni Rusiju.

"Rusija bi trebalo da platiti za ovaj rat svojom imovinom", rekao je Zelenski, dodajući da bi udar na ruske prihode imati "značajan učinak na ruske čelnike koji drže do novca više nego ičeg drugog".

Zelenski je istakao da Ukrajina ima pet zahteva za mir sa Rusijom o kojima, kako je naveo, nema pregovora.

Među njima su kazna za rusku agresiju, obnavljanje bezbednosti Ukrajine i teritorijalni integritet i bezbednosne garancije i rešenost Ukrajine i njenih saveznika, istakao je on.

"Rešenost Ukrajine da se bori i rešenost partnera da joj pomognu i rešenost sveta da se ujedini protiv onoga ko vrši agresiju", naveo je predsednik Ukrajine.

To je formula za zločin i kaznu koja je Rusiji već dobro poznata, rekao je Zelenski.

"U našoj formuli nema neutralnosti, oni koji govore o neutralnosti se pretvaraju da su zainteresovani za probleme drugih i pretvaraju se da štite nekoga, ali zaparavo štite samo svoje interese, a to mora da se ispravi da bi se stvorili uslovi za mir", istakao je on.

Ukrajinska formula je, kako je istakao, univerzalana i ujedinjuje sever i jug sveta.

"Rusija želi rat i to je istina, ali Rusija neće moći da zaustavi tok istorije i biće primorana da okonča rat koji je ona i započela", naglasio je predsednik Ukrajine.


On je na kraju zahvalio 101 zemlji koja je glasala da može da održi obraćanje pred GS UN, dodajući da je samo sedam zemalja glasalo protiv.

Komentari (0)

Evropa