Politika

Dveri podnele Skupštini predloge izmena pet zakona

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2022

-

13:17

Dveri podnele Skupštini predloge izmena pet zakona
Tamara Milenković-Kerković - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Poslanica Dveri Tamara Milenković Kerković rekla je danas da je ta poslanička grupa podnela Narodnoj skupštini 32 različita predloga, među kojima je pet važih predloga za izmene i dopune postojećih zakona.

Milenković Kerković je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije istakla da se tih pet predloga uglavnom odnose na poboljšanja socijalnog i ekonomskog statusa građana.

"Predložili smo zakon o izmenama i dopunama Zakona o radu, koji bi trebalo da ukine radnu nedelju u privatnom sektoru. Tim predlogom predviđena je i posebna zaštita radno-pravnog položaja za trudnice, majke, roditelje dece sa posebnim potrebama i samohrane roditelje", rekla je poslanica Dveri.

Milenković Kerković je navela da bi prema tom predlogu bilo onemogućeno poslodavcu da trudnicama i majkama na porodiljskom bolovanju bude raskinut ugovor o radu.

Prema njenim rečima, u predlogu poslaničke grupe Dveri traži se i ukidanje takozvanih povremenih i privremenih poslova.

"Drugi predlog odnosi se na zakon o dopuni Zakona o trgovini i njime smo predvideli takođe neradni nedelju, sa izuzetkom javnih službi i ustanova i specijalizovanih trgovina u kojima rade sami vlasnici", rekla je Milenković Kerković i dodala da je nedelja neradni dan u 15 evropskih zemalja, kao i u nekim zemljama u regionu kao što su Severna Makedonija i Slovenija.

Dveri kroz izmene i dopune predlažu da radna nedelja bude posebno plaćena.

Treći predlog izmene zakona odnose se na Zakon o regulisanju javnog duga Republike Srbije u periodu od 2014.do 2018. godine na osnovu Zakona o privremenom utvrđivanju načina isplate penzija.

"Ovo de odnosi na vraćanje dela oduzetih penzija penzionerima kojima su tokom četiri godine isplaćivane smanjene penzije", objasnila je Milenković Kerković.

Prema njenim rečima, četvrti predlog se odnosi na izmene Zakona o udžbenicima i njim poslanička grupa Dveri predlaže da država finansira besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

"Peti predlog se odnosi na izmene Zakona o penzijskom i invalidsko osiguranju. Predvideli smo ukidanje trajnog karaktera smanjenja penzija za korisnike prevremenih starosnih penzija. To bi značilo da svako ko je otišao u penziju sa punim radnim stažom onda kada napuni 65 godina ima pravo na punu penziju", rekla je Milenković Kerković.

Ona je dodala da "sada ljudi koji imaju pun radni staž, a nemaju 65 godina starosti primaju umanjenu penziju".

Milenković Kerković je dodala da su svi predlozi blagovremeno upućeni u proceduru i očekuje da će se naći pred poslanicima.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija