Politika

Brnabić: Ne zaboravljamo da je Šinzo Abe mnogo učinio za Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2022

-

15:46

Brnabić: Ne zaboravljamo da je Šinzo Abe mnogo učinio za Srbiju
Brnabić: Ne zaboravljamo da je Šinzo Abe mnogo učinio za Srbiju - Copyright Tanjug/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Bivši japanski premijer Šinzo Abe mnogo je učinio za odnose Srbije i Japana, izjavila je danas u Tokiju premijerka Srbije Ana Brnabić, navodeći da je njeno prisustvo na državnoj sahrani Abea izraz poštovanja i pokazatelj da Srbija to ne zaboravlja.

“Danas je bila državna sahrana Šinza Abea, čoveka koji je izuzetno mnogo učinio za odnose Srbije i Japana. On je prvi premijer koji je posle 30 godina posetio Srbiju, sa delegacijom privrednika, i otvorio prostor za mnogo bolju političku i ekonomsku saradnju Srbije i Japana”, rekla je Brnabić novinarima u Japanu.

Iako su Srbija i Japan geografski znatno udaljeni, posle posete Abea sve se promenilo, dodala je Brnabić.

Podsetila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao Abea Ordenom Srbije na lenti, za sve što je uradio za zbližavanje Srbije i Japana.

“Zato je Tokio mesto gde je visoki zvaničnik Srbije morao da bude i da pokaže poštovanje i da pokaže da to ne zaboravljamo”, objasnila je predsednica Vlade Srbije.

Ona je podsetila i na zanimljivu činjenicu da su na današnji dan, 27. septembra 1882. praktično uspostavljeni diplomatski odnosi Srbije i Japana, razmenom prvih diplomatskih pisama.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija