Fokus

Ubica Abea u pritvoru do kraja novembra, na proceni mentalnog zdravlja

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2022

-

14:20

Ubica Abea u pritvoru do kraja novembra, na proceni mentalnog zdravlja
Ubica Abea u pritvoru do kraja novembra, na proceni mentalnog zdravlja - Copyright EPA//The Asahi Shimbun

veličina teksta

Aa Aa

Osumnjičeni za ubistvo bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea biće pritvoren do kraja novembra radi mentalne procene, a kako bi tužioci mogli da odluče da li da zvanično podignu optužnicu protiv njega, saopštili su zvaničnici, prenosi AP.

Osumnjičeni Tecuja Jamagami uhapšen je odmah nakon što je upucao Abea s leđa, u trenutku kada je bivši lider 8. jula držao predizborni govor ispred prometne železničke stanice u zapadnom Japanu.

Okružni sud u Nari saopštio je da je dao dozvolu okružnim tužiocima da pritvore osumnjičenog na psihijatrijski pregled do 29. novembra, kada moraju da odluče da li će podneti zvaničnu optužnicu.

Jamagami (41) rekao je policiji da je ubio Abea zbog njegovih veza sa verskom grupom koju je mrzeo.

Kako je objavila agencija Kjodo, on je verovao da je Abe pomagao versku organizaciju kojoj je njegova majka davala donacije.

Japanski ogranak južnokorejske Crkve ujedinjenja potvrdio je da je majka osumnjičenog za ubistvo bivšeg japanskog premijera članica te crkve, ali je negirao navode da je crkva od bilo koga tražila velike donacije.

Predsednik japanskog ogranka ove crkve, Tomihiro Tanaka, rekao je da Abe nije bio član crkve, kao ni osumnjičeni za ubistvo Tesuja Jamagami, čiji su motiv za ubistvo, kako su pisali mediji, bile velike donacije njegove majke, i bankrot koji je usledio, naveo je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet