Politika

Mihajlović: Srbiji mesto u EU, uz sve koji su protiv agresije, priča o neutralnosti je jako skupa

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2022

-

16:15

Mihajlović: Srbiji mesto u EU, uz sve koji su protiv agresije, priča o neutralnosti je jako skupa
Mihajlović: Srbiji mesto u EU, uz sve koji su protiv agresije, priča o neutralnosti je jako skupa - Copyright MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas kako je njen lični stav da je mesto Srbije na Zapadu, u EU, a da je "priča o neutralnosti jako skupa".

Odgovarajući na pitanja novinara pre početka 14. foruma o nafti Energetske zajednice, ministarka rudarstva i energetike istakla je da se Srbija opredilila i osudila agresiju Rusije i da mora da bude uz saveznike i sve one koji su protiv te agresije i protiv rata.

Založila se za to da u Srbiji napravimo razliku između ruskog naroda i onih koji upravljaju tim narodom i pod čijom kapom je izvršena agresija, i učinjeni ratni zločini.

"Jedno je ruski narod. I ne može da nam ne bude žao i ruskog naroda koji sada trpi, i koji će tek trpeti posle Putina", poručila je ona, i dodala da u pravljenju razlike "moramo da budemo jaki".

"Po meni, moj je lični stav, moramo da budemo uz saveznike, i sve one koji su protiv agresije i protiv rata. Mi nikada nismo bili neopredeljeni", rekla je ona.

Mihajlovićeva je rekla da "duboko veruje da je Srbija na evropskom putu, te da i da hoće, nije u Rusiji, Kini, ni u SAD, jer to ne dozvoljava geografija".

"Mi smo u Evropi, naše mesto je na Zapadu, naše mesto je u EU", poručila je ona, i ocenila da je nametnuta dilema da Srbija ne treba da ide ni na Istok ni za Zapad. Istakla je da je priča o neutralnosti "jako skupa", te da nije sigurna da postoji kalkulacija koja može da pokaže koliko to košta i ko će to da plati.

"Pravac Zapad. A Srbija vodi svoju politiku, i razmenjuje zajedničke vrednosti sa narodima oko nas", rekla je ona. Na putu ka EU, smatra Mihajlovićeva, Srbija bi trebalo da bude opredeljenija i brža u dostizanju evropskih standarda.

Komentari (0)

Srbija