Politika

Popović: Mišljenje Venecijanske komisije o setu zakona očekuje se u toku ovog meseca

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2022

-

09:41

Popović: Mišljenje Venecijanske komisije o setu zakona očekuje se u toku ovog meseca
Popović: Mišljenje Venecijanske komisije o setu zakona očekuje se u toku ovog meseca - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je dostavila set pravosudnih zakona Venecijanskoj komisiji i očekuje se da će tokom oktobra oni zauzeti stav o tome, poručila je ministarka pravde Maja Popović.

Popović je rekla da će posle razmatranja svih predloga, primedbi i sugestija, kao i eventualnih preporuka Venecijanske komisije, usklađeni tekstovi pravosudnih zakona biti na javnoj raspravi.

Radne grupe formirane od Ministarstva u skladu sa Ustavnim zakonom za sprovođenje akta o promeni Ustava, pripremile su radne tekstova Zakona o sudijama, Zakona o uređenju sudova, Zakona o Visokom savetu sudstva, Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o Visokom savetu tužilaštva.

Ti tekstovi su dostupni javnosti na internet stranici Ministarstva pravde.

"Ministarstvo, vodeći računa oo tvorenosti procesa, sprovodi predstavljanje radnih tekstova i sveobuhvatnu javnu diskusiju o predloženim rešenjima širom Srbije", rekla je ministarka pravde za list Politika.

Popović je navela da su takvi skupovi održani u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu, na Zlatiboru, te na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa i ostalih NVO. Ministarstvo je otvorilo i posebnu mejl adresu preko koje osobe i udruženja mogu da dostave primedbe, predloge i sugestije, a ministarka ih je pozvala da to i učine.

Popović navodi da će sve predloge Ministarstvo razmotriti te da će javnost obavestiti o razlozima koji ih čine prihvatljivim ili ne.

"Sve ćemo detaljno razmotriti i svaki dobar predloge biće implementiran u tekstove zakona", poručila je Popović, i ponovila da je cilj donošenja pravosudnih zakona jačanje nezavisnosti sudija i samostalnosti javnih tužilaca.

"Na taj način biće ojačana vladavina prava i povećana pravna sigurnost čime će građani Srbije efikasnije ostvariti zaštitu svojih prava", zaključila je Popović.

Komentari (0)

Srbija