Politika

Dačić: Izgleda mi ponekad kao da je samo Srbiji stalo do dijaloga sa Prištinom

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2021

-

14:15

Dačić: Izgleda mi ponekad kao da je samo Srbiji stalo do dijaloga sa Prištinom
Ivica Dačić - Copyright Tanjug AP/Federation council of the Federal assembly of the Russian Federation/Vladislav Tarasov

veličina teksta

Aa Aa

Kada bi kriterijum bio samo ispunjavanje uslova za članstvo, koji su važili u svakom ranijem krugu proširenja EU, Srbija bi u kratkom roku došla pred vrata EU, istakao je Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije u intervjuu za briselski "Nju Jurop".


"Ali, nažalost, nije tako, jer proširenje EU je pre svega stvar političke odluke država članica. Jedno naše pregovaračko poglavlje, ono poslednje broj 35, ustvari je glavni politički uslov i tiče se Kosova i Metohije. Izgleda mi ponekad kao da je samo Srbiji stalo do dijaloga sa Prištinom i do njegovog uspeha", naveo je Dačić.

On kaže da sve dok nema rešenja, srpska zajednica na Kosovu i Metohiji živi u strahu za svoju bezbednost i za sigurnost svoje imovine. To je, smatra, neodrživo.

"I naše crkve i manastiri su pod neprestanim pritiskom Albanaca, incidenti su česti, od uzurpiranja crkvene imovine do pravljenja štete na crkvama i grobljima. Mi želimo da to prestane i zato smo već čitavu deceniju strpljivi i konstruktivni u dijalogu koji vodimo pod okriljem EU. Nisam, međutim, siguran da svi u ovom krugu žele da se pronađe rešenje, jer zašto na primer Priština već osam godina ne ispunjava jedinu obavezu koju je preuzela, da formira Zajednicu srpskih opština? Ne verujem da su EU, SAD i drugi toliko nemoćni da ne mogu da utiču da se ova jedina obaveza ispuni. Ali mi smo uporni i strpljivi, ne odustajemo od dijaloga", naglasio je Dačić.

Na pitanje kako uravnotežiti trenutnu spoljnu politiku Srbije sa spoljnom politikom EU, Dačić navodi da je ona u ogromnom procentu usaglašena, ali u nekim pitanjima se ne podudara, na primer u sankcijama prema Rusiji.

"Srbija je suverena zemlja, još nije članica EU i ima svoje interese u odnosu na Rusiju, kao velikog trgovinskog partnera, ali i prijatelja. Od početka smatramo da su evropske sankcije Rusiji pogrešna odluka, da neće imati efekat, ali i da neće moći da se dosledno sprovede. Svaka članica EU, počev od Nemačke, na neki način krši sankcije prema Rusiji koje je sama uvela. To nije dosledna politika", zaključio je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija