Politika

Vučić: Sa Merkelovom i o Kosovu ali i regionalnoj saradnji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/06/2021

-

14:48

Vučić: Sa Merkelovom i o Kosovu ali i regionalnoj saradnji
Ministarstvo odbrane - Copyright Ministarstvo odbrane

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sutra ili prekosutra razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da će tema razgovora biti i Kosovo, ali i regionalna saradnja.

"Razgovaraćemo o svemu, Kosovu, regionalnoj saradnji i ulozi Nemačke i Berlina. Hoće li to posle biti briselski ili berlinski proces videćemo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje šta očekuje od ovog razgovora putem video linka, na kome će jedna od tema, pored predstojećeg samita o berlinskom procesu biti i Kosovo.

Vučić je nakon vojne vežbe na Pešteru istakao da je svaki razgovor sa nemačkom kancelarkom od izuzetnog značaja za našu zemlju, da će biti dobro pripremljen i da se nada dobrom razgovoru.

On se osvrnuo i na izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Nema nikave novosti, to što govori Kurti...želim im sve najbolje. Milion puta sam to čuo, ako misli (Kurti) da je moguće da ponižavanjem Srbije i svakodnevnim izjavama, hiperprodukcijom izjava kojima će našu zemlju da omalovažavaju i objašnjavaju i govore šta su naše obaveze, da nam oni objašnjavaju kako su oni velika demokratija, a mi besmislena i zemlja, samo kažite - sve je u redu, pogledajte brojke i sve će vam biti jasno. O priznanju sam već odgovorio u Briselu. Može vreme da se promeni, može svašta da se promeni, snaga naše vojske da se promeni, ekonosmki rast naše zemlje da se promeni - a to se nije promenilo", poručio je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu potpredsednika Vlade Crne Gore koji je rekao da zapravo Vučić odlučuje da li će Demokratski front u Crnoj Gori srušiti vladu, on je odgovorio:

"Već sam rekao da kad za nekim velikim brodom uplovi jedna ili dve ajkule u bokokotorski zaliv da sam ja kiv. Nemam pojma ni o kome govorite, ne znam ni ko je taj i koja je to stranka. Očigledno da svako ko poželi da nešto kaže protiv Srbije i protiv mene postaje mnogo važan. Mene ne zanima ko će tamo da vlada, ali me zanima pozicija srpskog naroda tamo", rekao je Vučić.

"Vidovdan provesti u radosti uz podršku narodu na KiM"

Vučić je izrazio uverenje da ćemo nacionalni praznik Vidovdan sutra provesti u radosti, jer Srbija brzo napreduje i posebno ga čestitao srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i monaštvu u svetinjama Srpske pravoslavne crkve u južnoj pokrajini.

"Verujem da ćemo Vidovdan provesti u radosti jer Srbija brzo napreduje, sa pogledom u budućnost i mnogo izazova koji nas očekuju, ali čvrsto opredeljeni da čuvamo svoju zemlju, da je štitimo, da se ubrzano razvijamo i napredujemo", kazao je Vučić, a odgovarajući na pitanja novinara.

Takođe, istakao je i da ćemo Vidovdan provesti uz podršku srpskom narodu na KiM, koji se trudi da sačuva svoja ognjišta i monaštvu SPC u južnoj pokrajini koje čuva naše crkve i ognjišta našeg naroda.

Najavio je i da će sutra Vidovdan biti proslavljen u Kruševcu, koji ove godine slavi i 650 godina postojanja, a nakon toga i u Kragujevcu gde će biti održana vojna vežba.

"Sve što su ljudi mogli da vide danas na Pešteru, moći će da vide sutra u Kragujevcu", kazao je.

Predsednik je, odgovarajući na kritike što se na vojnu vežbu pozivaju deca, kazao smatra da nema ništa lepše ni za ljude, ni za decu da vide oruđe i snagu naše vojske, a da im pritom niko ne drži nikakve političke govore.

"Treba da dođu da vide kako izgleda pancir, pasarsi, da uđu u te mašine, da pohvalimo našu industriju, da vide kakvo oruđe imamo, da vide kako izgledaju modernizovani tenkovi, šta ima lepše i za ljude i za decu da tako nešto vide, a niko im ne drži nikakve političke govore ili bilo šta i niko im ne kaže da je to obavezno", kazao je predsednik.

Dodaje da su te kritike u duhu toga da pojedini moraju da urušavaju svoju vojsku, zemlju, sve što vredi u državi na svaki način.

"Mi ne bismo bili mi da ne postoji takva kampanja", zaključio je Vučić.

"Nikad vise raketa nije ispaljeno, pomoći ćemo voćarima"

Vučić je najavio da će država pomoći voćarima u Zapadnoj Srbiji, kojima je grad uništio zasade, jer šteta svakako postoji, ali dodao je da nikada toliko voća nije spaseno, zahvaljujući velikom broju ispaljenih protivgradnih raketa.

Vučić je novinarima na Pešteru rekao da je danas razgovarao sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem o tome.

“Ispucano je mnogo raketa, nikad toliko raketa nije ispaljeno, nije se toliko pucalo, nikada toliko voća nije spaseno. Šteta postoji i gledaćemo da pomognemo ljudima”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, ne može se uvek i za sve pomoći, ali svakako će biti pomoći u skladu sa moućnostima.

Vučić je dodao da postoje i problemi sa otkupnom cenom mleka, za šta će se takođe tražiti rešenje.

Komentari (0)

Srbija