Politika

Popović: Ratni zločini ne smeju proći nekažnjeno, bez obzira na to ko su počinioci i žrtve

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2022

-

14:32

Popović: Ratni zločini ne smeju proći nekažnjeno, bez obzira na to ko su počinioci i žrtve
Popović: Ratni zločini ne smeju proći nekažnjeno, bez obzira na to ko su počinioci i žrtve - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Srbija ostaje posvećena procesuiranju ratnih zločina bez obzira na nacionalnu, etničku i versku pripadnost ili status učinioca i žrtve, izjavila je ministarka pravde Maja Popović na otvaranju Regionalne konferencije javnih tužilaca o saradnji u procesuiranju ratnih zločina, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Popović je u obraćanju učesnicima konferencije, koja se juče i danas održavala u Beogradu, naglasila da Srbija čvrsto stoji na stanovištu da svaki ratni zločin mora da bude adekvatno kažnjen, bez obzira ko ga je izvršio, zbog čega je neophodno da i države u regionu preduzmu iste korake.

Ministarka pravde skrenula je pažnju na činjenicu da se predstavnici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske nisu odazvali pozivu na konferenciju, na kojoj su bili prisutni predstavnici pravosudnih organa iz celog regiona.

Navodi se da se osvrnula i na izjave državnog rukovodstva Hrvatske koje nedvosmisleno ukazuju da optuženi za ratne zločine, bombardovanjem kolone civila na Petrovačkoj cesti, neće snositi krivičnopravnu odgovornost.

Popović je ukazala da su navedene izjave suprotne svim normama međunarodnog humanitarnog prava. Kako je naglasila, u navedenom predmetu, organi Republike Srbije postupaju u skladu sa svojim nadležnostima koje su utvrđene zakonom.

"Sigurna sam da je optužnica koja je podignuta u konkretnom slučaju zasnovana na čvrstim dokazima iz kojih proizilazi opravdana sumnja da su optuženi izvršili krivična dela koja su im stavljena na teret. Odlučnost Republike Srbije u ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza, koje se između ostalog sastoje i u procesuiranju ratnih zločina, još jednom je dokazana podizanjem ove optužnice", istakla je Popović.

"Svaki ratni zločin mora biti kažnjen"

Dodala je da bi svi oni koji u Hrvatskoj "burno komentarišu" podizanje optužnice i unapred aboliraju izvršioce ratnih zločina, trebalo umesto burnih reakcija da doprinesu saradnji u konkretnom predmetu i efikasnom procesuiranju ratnih zločina, jer je to budućnost regionalne saradnje.

Takođe je kazala da je nedopustivo da se ne procesuiraju predmeti samo onda kada su žrtve Srbi, a posebno kada su to stari ljudi, žene i deca i dodala da se žrtve ratnih zločina ne smeju posmatrati kroz prizmu pripadnosti nekom narodu, naciji, polu ili veri.

"Ono što posebno zabrinjava je činjenica da burne reakcije dolaze iz zemlje članice Evropske Unije, a da takav narativ ne bude nedvosmisleno osuđen od strane svih onih koji štite evropske vrednosti", ukazala je Popović.

Ministarka je rekla da Srbija čvrsto stoji na stanovištu da svaki ratni zločin mora da bude adekvatno kažnjen, bez obzira ko ga je izvršio.

"Zato posebno ističem da je neophodno da i države u regionu preduzmu iste korake. U tom smislu, ukazala bih da su Ministarstvo pravde, Tužilaštvo za ratne zločine, kao i drugi nadležni organi Republike Srbije spremni da realizuju aktivnosti iz svojih nadležnosti po ovom pitanju, jer Republika Srbija vodi odgovornu politiku pomirenja u regionu, bez koje nema budućnosti, stabilnosti, normalizacije odnosa i ekonomskog razvoja", zaključila je Popović.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije usvojila Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina za period od 2021. do 2026. godine i Akcioni plan za njenu primenu, navodi se u saopštenju

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija