Politika

Deli: Treba nastaviti dijalog između Beograda i Prištine, krajnje vreme da se primene potpisani sporazumi

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2022

-

16:42

Deli: Treba nastaviti dijalog između Beograda i Prištine, krajnje vreme da se primene potpisani sporazumi
Deli: Treba nastaviti dijalog između Beograda i Prištine, krajnje vreme da se primene potpisani sporazumi - Copyright Prinskrin/Youtube/Andor Deli

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski poslanik Evropskog parlamenta i član mađarskog Fidesa Andor Deli izjavio je danas da nije uveren da je zahtev za međusobno priznanje Beograda i Prištine realno i dobro rešenje.

On je naglasio da bi svakako trebalo nastaviti dijalog između Beograda i Prištine, te da je krajnje vreme da se davno potpisani sporazumi, kao što je onaj o Zajednici srpskih opština sprovedu u delo.

Deli je u intervjuu za Kosovo onlajn rekao da su "odnosi između Mađarske i Srbije poslednjih nekoliko godina veoma učvršćeni".

"Smatram da projekat izgradnje naftovoda koji su Mađarska i Srbija dogovorili i projekti slični ovome mogu da doprinose daljem poboljšanju odnosa", kazao je Deli.

On je rekao da se nada a neće doći do eskalacije situacije, s obzirom na to da rok za preregistraciju vozila na RKS tablice ističe 31. oktobra, kao i da će se naći rešenje koje odgovara svim stranama pre datog roka. 

Povodom zahteva EU da se Srbija pridruži sankcijama protiv Rusije, mađarski poslanik EP je rekao da Srbija treba da se vodi sopstvenim interesima i zaštitom interesa svojih građana. Ocenio je da sankcije nisu rešenje, te da stvaraju dodatne probleme, komplikacije i otežavaju život svih Evropljana, bez obzira na to u kojoj državi živeli.

"Smatram da je neophodno pronaći način da se sukob reši mirnim putem. To je jedino dobro rešenje", rekao je Deli.

Komentarišući izbore u Bosni i Hercegovini i to što je Centralna izborna komisija naložila novo prebrojavanje glasova za predsednika Republike Srpske, Deli je naveo da su izbori važan dokaz funkcionisanja demokratije, ali su istovremeno i interna stvar svake države, što treba poštovati.

Mađarski evroposlanik je u odgovoru na pitanje koliko to što je zapadnobalkanska migrantska ruta ponovo "proradila" u januaru ove godine predstavlja opasnost za Mađarsku i Srbiju, ali i celu EU, kazao da je primetno veći migrantski pritisak u graničnom pojasu.

Kako je rekao Deli, problem predstavlja i to što su sve češći neredi, a na žalost bilo je i oružanih sukoba između migrantskih grupa, što dodatno izaziva strah stanovnika u pograničnim naseljima.

"Stoga je potrebno dodatno jačati kontrolu uz granice. O tome je bilo reči i na nedavnim sastancima najviših zvaničnika Austrije, Mađarske i Srbije. Nadam se da će doći do primetnog poboljšanja na ovom planu", zaključio je Deli.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija