Politika

Nemačka potvrdila da je ponudila predlog u dijalogu Beograda i Prištine

Komentari

Autor: RTS, Gazeta ekspres

12/10/2022

-

16:17

Nemačka potvrdila da je ponudila predlog u dijalogu Beograda i Prištine
Nemačka potvrdila da je ponudila predlog u dijalogu Beograda i Prištine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Nemačke potvrdila je prištinskim medijima da je sa Francuskom ponudila predlog u okviru dijaloga Beograda i Prištine, te da podržavaju proces koji vodi evropski izaslanik Miroslav Lajčak. Međutim, kako piše Gazeta ekspres, oni su naveli da neće govriti o detaljima dok se razgovori nastavljaju.

Nemačka vlada je u saopštenju navela da "čvrsto veruje da politička pitanja koja se odnose na put pune normalizacije treba tretirati na odlučniji i brži način kako se ne bi dozvolio nikakav prostor za eskalaciju na terenu".

"Ovo je istaknuto na poslednjim sastancima na visokom nivou i o predlozima za to se razgovara poverljivo. Ove rasprave su u toku", dodaje se u saopštenju.

O inicijativi Nemačke i Francuske govorio je prošle nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a potom je inicijativu dve zemlje potvrdio i premijer u Prištini Aljbin Kurti, rekavši da se radi o predlog testu za ispitivanje raspoloženja strana. O predlogu je govorila i Vjosa Osmani, kazavši da je ozbiljan.

"Svaka inicijativa naših partnera je ozbiljna. Inicijativa je da se intenzivira proces dijaloga i, naravno, Francuska i Nemačka su istorijski partneri, saveznici i pristalice Kosova", rekla je Osmanijeva.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u subotu da postoji predlog Nemačke i Francuske o Kosovu, te da ne može da "baci kroz prozor predlog koji dolazi od dve velike zemlje". "Da li možemo da prihatimo, nisam siguran, reći ću šta su naše crvene linije", rekao je on dodajući da će se ići u dva koloseka.

"Suština je u tome da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne institucije i organizacije, ukjučujući i UN, Srbija bi dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajne ekonomske koristi. Ono što je stav Srbije: rekao sam da moramo da razgovaramo", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je stav Srbije, iako je rekao da moramo da razgovaramo sa Nemačkom i Francuskom, jer su veliki i jaki, a i zato što je razgovor od životnog značaja jer mora da se radi na pomirenju sa Albancima i normalizaciji odnosa u svakom smislu.

Dodao je da je kazao da je za Srbiju i zbog Ustava, a ne samo zbog njega, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i to će snositi svoje posledice.

"Za Srbiju, i zbog našeg Ustava, a i ne samo zato, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN. I to će nositi svoje posledice, jer cela ideja se zasniva na tome da ovako ili onako, bez našeg priznanja, jer ne bismo bili dodatno ponižavani da formalno priznamo Kosovo, ali da se ne bunimo i da damo jasan signal da smo saglasni sa članstvom Kosova u UN", rekao je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija