Politika

Izveštaj EK o Kosovu: Ispunjeni uslovi za viznu liberalizaciju, potrebno hitno angažovanje u dijalogu sa Beogradom

Komentari

Autor: RTK

12/10/2022

-

13:41

Izveštaj EK o Kosovu: Ispunjeni uslovi za viznu liberalizaciju, potrebno hitno angažovanje u dijalogu sa Beogradom
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija objaviće danas izveštaj o Kosovu, a prema nacrtu ovog dokumenta, EK će ponoviti da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima i zatražiće od Saveta Evropske unije da se pozabavi ovim pitanjem, kako se navodi, pod hitno, prenosi RTK.

U izveštaju je pohvaljena spoljna politika Prištine prema Rusiji, ali se kritikuju rad Skupštine i neefikasnost pravosudnog sistema.

Uz to, ističe se da je neophodna hitna posvećenost za postizanje sveobukvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.  Od Prištine se zahteva da se na konstruktivniji način angažuje i uloži druge značajne napore za sprovođenje svih dogovora postignutih u prošlosti, kao i da doprinese postizanju sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa sa Srbijom, navodi RTK koji je imao uvid u nacrt izveštaja.

Izveštaj će zvaničnicima na Kosovu, predsednici privremenih institucija Vjosi Osmani i premijeru Aljibnu Kurtiju, predati ambasador EU u Prištini Tomas Sunjog.

Dijalog sa Beogradom

U godišnjem izveštaju Evropske komisije o Kosovu, poseban odloka odnosi se na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, u kojem se navodi da je potebno hitno angažovanje u procesu postizanja sveobuhvatnog sporazuma.

"Takav sporazum je hitan i ključan da bi se omogućilo Kosovu i Srbiji da napreduju na svojim evropskim putovima", navodi se u nacrtu izveštaja.

U nacrtu izveštaja se navodi da je u Briselu bilo redovnih sastanaka na nivou glavnih pregovarača, a pominje se i sporazum o vodiču za sprovođenje energetskih sporazuma i o putovanjima sa ličnim kartama između Kosova i Srbije. Međutim, potrebna je hitna posvećenost obe strane za postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji bi normalizovao odnose između njih.

U segmentu u kome se govori o severu Kosova, situacija se ocenjuje kao "izazovna", posebno u pogledu "korupcije, organizovanog kriminala i uslova za slobodu izražavanja"

FoNet/Evropski savet

 

Negativna ocena za rad institucija i borbu protiv korupcije

Evropska komisija negativno je ocenila rad Skupštine, uz ocenu da na rad  negativno utiču polarizujuća politička atmosfera i teškoće u dostizanju neophodnog kvoruma za odlučivanje.

Kako ocenjuju stručnjaci Evropske komisije, to se dešava zbog lošeg upravljanja zakonodavnom agendom, ali i zbog toga što su opozicioni poslanici bili uzdržani pri glasanju, kako bi sprečili donošenje odluka.

Takođe, funkcionisanje kosovskog pravosuđa ocenjuje se kao "sporo, neefikasno i osetljivo na nepotrebne uticaje". Lokalnim vlastima se savetuje da prvo izvrše reforme u pravosuđu koristeći postojeće alate za očuvanje integriteta, nezavisnosti i efikasnosti pravosudnog sistema.

Kada je reč o borbi protiv korupcije, u nacrtu izveštaja se navodi da je došlo do blagog pomaka.
U ovom dokumentu pozdravlja se posvećenost da se u potpunosti sprovede mišljenje Venecijanske komisije o vetingu, odnosno proveri rada tužija i sudija.

Takođe, u izveštaju se navodi da je u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije postignut "svojevrsan napredak", ali se više odnosi na donošenje odluka i stvaranje potrebnih okvira. Međutim, smatra se da je potrebno više rada na njihovoj implementaciji, prenosi RTK.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija