Politika

Izveštaj EK o Srbiji stiže sutra: U nacrtu kritike za usklađenost i još četiri stavke, osvrt i na Europrajd i Hrvatsku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RSE

11/10/2022

-

13:21

Izveštaj EK o Srbiji stiže sutra: U nacrtu kritike za usklađenost i još četiri stavke, osvrt i na Europrajd i Hrvatsku
Izveštaj EK o Srbiji stiže sutra: U nacrtu kritike za usklađenost i još četiri stavke, osvrt i na Europrajd i Hrvatsku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji biće zvanično objavljen sutra. Izveštaj će se pred evroparlamentarcima naći u popodne, a zatim bi trebalo da bude predstavljen na konferenciji za novinare, javlja dopisnica Euronews Srbija. 

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović juče je rekla da očekuje da će izveštaj biti "dosta kritičan", a danas je Radio Slobodna Evropa objavio da se u nacrtu dokumenta navodi da je stopa usklađenosti Srbije sa evropskom spoljnom politikom "značajno smanjena", odnosno da je od 64 odsto, koliko je iznosila u 2020. godini, sada pala na 45 odsto.

Paket proširenja zajedno sa odvojenim izveštajima za svaku državu treba da usvoji kolegijum Evropske komisije.

Neusklađenost

U nacrtu izveštaja koji se odnosi na Srbiju stoji da se Beograd nije uskladio sa sankcijama Rusiji, koje je Evropska unija uvela Moskvi kao odgovor na agresiju u Ukrajini.

"Niz akcija i izjava Srbije je bio u suprotnosti sa spoljnopolitičkim stavom EU. Od Srbije se očekuje da kao prioritet ispuni obaveze i progresivno se uskladi sa restriktivnim merama EU u skladu sa pregovaračkim okvirom Srbije", podvlači se u dokumentu u koji je RSE imao uvid. 

Što se tiče regionalne saradnje, u izveštaju o Srbiji se ocenjuje da je zemlja ostala posvećena unapređenju bilateralnih odnosa. Međutim, spominje se da su odnosi s Hrvatskom "sve više zategnuti uz povremene političke sukobe".

Odnosi Srbije s Crnom Gorom se u dokumentu ocenjuju kao "izazovni", ali se naglašava da su obe strane nagovestile veću spremnost za resetovanje odnosa i napore na rešavanju otvorenih pitanja.

Dogovor sa Prištinom "ključan i hitan"

Poseban odlomak se odnosi na proces normalizacije odnosa sa Kosovom. Spominje se da je u proteklom periodu došlo do susreta glavnih pregovarača i jednog sastanka na nivou lidera, odnosno predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Ipak, dodaje se da nema konkretnog napretka u pregovorima o sveobuhvatnom i zakonski obavezujućem sporazumu. Putem ovog dokumenta pozivaju se Kosovo i Srbija da se "bez daljeg odlaganja" konstruktivno angažuju i unaprede pregovore o sveobuhvatnom, pravno-obavezujućem sporazumu o normalizaciji. Postizanje takvog sporazuma je "hitno i ključno", navodi se u izveštaju, kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na evropskom putu.

"Ograničen napredak" u borbi protiv korupcije

Kada je reč o borbi protiv korupcije, u izveštaju se naglašava da je Srbija učinila samo "ograničeni napredak". Sa tim u vezi, spominje se da je broj novih istraga i konačnih presuda povećan u 2021. u poređenu sa godinom ranije, ali da je pao broj prvostepenih optužnica.

Na polju borbe protiv korupcije se ocenjuje da je obeležen neki napredak.Naglašava se da je neznatno povećan broj optužnica i prvostepenih presuda u slučajevima visokog profila. Navodi se i da Srbija treba da pojača prevenciju i suzbijanje korupcije te poveća konačnu konfiskaciju imovine u predmetima visokog profila.

profimedia

 

"Oni sektori koji su najranjiviji korupciji zahtevaju ciljane procene rizika i posvećene akcije", ocenjuje se u dokumentu.

Kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala navodi se da je postignut samo "ograničen napredak". Spominje se da je u proteklom periodu povećan broj novih istraga i konačnih presuda ali da je opao broj optužnica i prvostepenih presuda. Takođe se kaže da je ograničen broj zaplena i konačnih konfiskacija.

Priznaje se da je nivo razumevanja i pristup konfiskaciji poboljšan što bi, kako se navodi u izveštaju, trebalo da dovede do boljih rezultata u budućnosti.

"Ojačati nesmetano ostvarivanje slobode izražavanja u praksi"

Nikakav napredak nije obeležen u slobodi izražavanja, stoji u izveštaju o Srbiji. Stručnjaci Evropske komisije u izveštaju podvlače da su zabrinjavajući slučajevi pretnji i nasilja nad novinarima, te se naglašava da treba dodatno ojačati u praksi nesmetano ostvarivanje slobode izražavanja.

U dokumentu se podseća da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) dodelilo sve četiri nacionalne frekvencije istim televizijskim kanalima kao i u prethodnom periodu, u kom su svi dobijali opomene od REM-a zbog kršenja zakonskih obaveza.

U izveštaju se ponavlja ocena Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) nakon izbora u Srbiji da je javni servis ravnopravno pokrivao aktivnosti kampanje svih učesnika, ali je pružio ogromnu nekritičku pokrivenost javnim zvaničnicima koji su takođe bili kandidati na izborima.

Kontradiktorna komunikacija vlasti o Europrajdu

U poglavlju koje se odnosi na osnovna prava, veliki deo se posvećuje organizaciji Europrajda u Srbiji 17. septembra za koje se tvrdi da je održavanje manifestacije bilo neizvesno do poslednjeg trenutka. Sa tim u vezi, ocenjuje se da je komunikacija vlasti oko ove manifestacije bila "kontradiktorna", navodi Slobodna Evropa.

"Dok su vlasti održavale kontakte sa organizatorima kako bi pronašli rešenje, ostali su neobavezni u pogledu održavanja parade sa zvaničnom dozvolom", navodi se u izveštaju Evropske komisije za Srbiju.

Joksimović: Izveštaj će biti kritičan

MInsitarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je juče rekla da će novi izveštaj biti "dosta kritičan".

"Očekujem da će, bez obzira na ogroman pomak koji smo napravili, posebno kada je u pitanju vladavina prava, ekonomija, izveštaj biti obojen geopolitičkim elementnima i da će biti dosta kritičan u odnosu na postavljanje Srbije vezano, pre svega, za restriktivan režim prema Ruskoj Federaciji", rekla je Joksimović za RTS.

Na pitanje koliko Srbiju košta neuvođenje sankcija Rusiji, Joksimović je odgovorila da košta, ali bi nas, kako je rekla, koštalo i ukoliko se ne bi vodilo računa o tome šta građani misle.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Mislim da je demokratija u ovom trenutku u svakoj zemlji, pre svega, ona forma koja traži da poštujete i da čujete za šta su vam građani dali legitimitet. Mislim da bi nas koštalo i da ne slušamo šta misle građani, ne mislim kao Vladu, nego kao državu. Naše crvene linije su međunarodno pravo i pregovarački okvir sa Evropskom unijom", istakla je Joksimović.

Ona je navela da je "činjenica da je vitalni interes Srbije članstvo u Evropskoj uniji posebno u ovim okolnostima".

"Ostajemo na evropskom putu", poručila je Joksimović. Komentarišući mogućnost da Srbija do kraja godine otvori neki novi klaster, Joksimović je ocenila da će i u Izveštaju o napretku Srbije biti ponovljeno da je klaster tri spreman za otvaranje.

Pravnik Milan Antonijević smatra da će u izveštaju Evropske komisije (EK) negativno biti ocenjena spoljna politike naše zemlje zbog neuvođenja sankcija Rusiji. Na pitanje šta možemo očekivati od izveštaja Evropske komisije o Srbiji koji će biti predstavljen sutra, Antonijević kaže da očekuje kritike zbog neusklađivanja naše spoljne politike sa spoljnom politikom EU, ali da će biti i nekih balansiranih ocena.

"Očekujem i da će mediji biti spomenuti u negativnom kontekstu. Nadam se da će biti nekih balansiranih delova o stvarima koje su urađene u prethodnom periodu, o zakonima koji se tiču pravosuđa, koji su još negde u završnoj fazi", kazao je Antonijević za Tanjug.

Dodao je da će izveštaj obuhvatiti sve oblasti od značaja za život ljudi u Srbiji, te da negativne kritike ne treba posmatrati kao pritisak na Srbiju, već kao podsticaj kako bi se popravile neke stvari.

 

Komentari (0)

Srbija