Politika

Žiofre: Ne postoji rok za Srbiju da uvede sankcije Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2022

-

12:00

Žiofre: Ne postoji rok za Srbiju da uvede sankcije Rusiji
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da pitanje usklađivanja Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politkom Evropske unije nije novo i da "ne postoji rok koji je dat Beogradu" da uvede sankcije Rusiji.


Žiofre je u intervjuu za nedeljnik "Vreme" pojasnio da pitanje usklađivanja Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politkom Evropske unije nije novo i da je ono prisutno od samog početka pristupnih pregovora.

On je još naglasio da to pitanje "privlači pažnju" u evropskim prestonicama i Evropskom parlamentu i da EU ceni što je Srbija u nekoliko navrata u Generalnoj skupštini UN glasala zajedno sa članicama EU i 142 zemalja osudila aneksiju ukrajinskih teritorija, ali je još rekao i da u Uniji postoje očekivanja da Srbija uradi i više od toga.

"Ne postoji nikakav rok koji je dat Beogradu (da uvede sankcije Rusiji), ali to pitanje privlači veliku pažnju u evropskim prestonicama, u Evropskom parlamentu i uopšte u Briselu, jer je to pitanje koje se tiče budućnosti celog kontinenta, naše bezbednosti i našeg prosperiteta", naglasio je Žiofre.

Srbija je sama utvrdila pristupanje EU kao svoje strateško opredeljenje 

Prema njegovim rečima, Evropska komisija je u ovogodišnjem izveštaju utvrdila da je Srbija po pitanju usklađivanja spoljne i bezbednosne politike nazadovala, ali da se "oni nadaju da će se u potpunosti priključiti zajedničkom suprotstavljanju ruskoj agresiji".

"EU ceni to što je Srbija u nekoliko navrata u Generalnoj skupštini UN-a glasala zajedno sa članicama EU, da je sa 142 zemlje osudila ilegalnu rusku aneksiju ukrajinskih teritorija, pa su uz izolovanu Rusiju ostale samo četiri države. Ali bismo svakako voleli da vidimo više od toga, i u tom pogledu postoje očekivanja i u svim evropskim prestonicama i u Briselu", istakao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Žiofre je na pitanje, da li je na nivou Evropske komisije doneta neka odluka o posledicama po Srbiju ukoliko se ne priključi sankcijama Brisela protiv Rusije, rekao da je u ovom trenutku teško dati odgovor i da se "politika vodi u skladu sa okolnostima", kao i da postoji "izražena želja da se vidi usklađivanje Srbije sa politikom EU" i da je "veoma važno da Srbija pošalje snažnu geostratešku poruku".

Kako je naveo, iz EU razumeju razloge i motivaciju odluka koje donosi Srbija jer je u "specifičnoj" situaciji, ali je dodao da je Srbija "sama utvrdila pristupanje EU kao svoje strateško opredeljenje".

Srbija u EU je u interesu Brisela

On je izrazio uverenje da je "sudbina Srbije da bude deo Evropske unije" i naglasio da je to u interesu Brisela.


"To je geopolitička investicija u koju ulažemo. I to je postalo veoma jasno", objasnio je Žiofre.

On je zaključio da je Evropska unija jedini entitet koji sa nuđenjem članstva kao konačnog ishoda može da ponudi rešenja po pitanjima svih problema sa kojima se suočava Zapadni Balkan i koji su nasleđeni iz prošlosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija