Politika

Dogovor u Berlinu: Ruši se poslednji "vizni zid" u regionu Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2022

-

19:45

Dogovor u Berlinu: Ruši se poslednji "vizni zid" u regionu Zapadnog Balkana
Sastank Zapadnog Balkana i Evropske unije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih poslova Zapadnog Balkana odobrili su tri regionalna sporazuma na ministarskom sastanku Zapadnog Balkana i EU, o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore dentalne medicine i arhitekte, saopštio je Savet za regionalnu saradnju.

"Danas s ponosom pokazujemo da sveobuhvatna regionalna saradnja i zajedničko regionalno tržište donose rezultate", rekla je na sastanku koji je održan u okviru Berlinskog procesaegeneralna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majljinda Bregu.

Dodala je, preneto je u saopštenju, da se region usaglasio oko tri glavna sporazuma o mobilnosti kojima je koordinisao Savet za regionalnu saradnju, a čiji uticaj će se kroz njihovo sprovođenje veoma brzo videti na terenu, isto kao što je to bio slučaj sa zelenim koridorima i regionalnim sporazumom o smanjenju cena rominga.

"Savet za regionalnu saradnju je glavni partner regionalnih pregovora i glavna snaga Berlinskog procesa", istakla je Bregu zahvaljujući se ministarki spoljnih poslova Nemačke Analeni Berbok zbog organizacije sastanka i inicijative da do sporazuma dođe.

Bregu je istakla da je sporazum od suštinske važnosti za postizanje rezultata u oblasti povezanosti, mladih, zelene agende, zajedničkog regionalnog tržišta, integracije Roma, sigurnosti, kao i brojnih drugih programa u regionu.

"Kretanje sa ličnom kartom na Zapadnom Balkanu je glavni današnji sporazum. Trebale su nam skoro dve godine intenzivnih pregovora da danas ovde dođemo do usaglašene verzije dokumenta. Ali, kad se hoće, sve se može", rekla je Bregu.

Naglašava da se sporazumom ruši poslednji preostali „vizni zid“ u regionu.

Očekuje se da sva tri Sporazuma budu potpisana na samitu šefova država i vlada u okviru Berlinskog procesa koji bi trebalo da se održi 3. novembra u Berlinu, navodi se u saopštenju Saveta za regionalnu saradnju.

Komentari (0)

Srbija