Politika

Tadićev "neki drugi film" uzburkao odnose nekadašnjih saradnika: Pajtić i Lutovac za Euronews Srbija o navodima bivšeg predsednika DS

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/06/2021

-

17:43

Tadićev "neki drugi film" uzburkao odnose nekadašnjih saradnika: Pajtić i Lutovac za Euronews Srbija o navodima bivšeg predsednika DS
Tadićev "neki drugi film" uzburkao odnose nekadašnjih saradnika: Pajtić i Lutovac za Euronews Srbija o navodima bivšeg predsednika DS - Copyright Tanjug/Nikola Anđić, Tanjug/Tanja Valič, Wikipedia.org/University of Novi Sad Faculty of Law

veličina teksta

Aa Aa

Pismo nekadašnjeg predsednika Demokratske stranke (DS) i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića u kome je nakon devet godina izneo svoje razloge za izlaska iz stranke, uskomešalo je političku scenu i odnose među nekadašnjim saradnicima.

Tadić je govoreći, između ostalog, i o izjavi "Vidimo se u nekom drugom filmu" koju je dao prilikom priznavanja izbornog poraza 2012. godine, ali i o cepanju Demokratske stranke koje je usledilo nakon tog poraza, pomenuo i aktuelno rukovodstvo stranke, kao i bivše predsednike i njegove nekadašnje saradnike Dragana Đilasa i Bojana Pajtića. 

Pajtić, ali i aktuelni predsednik DS Zoran Lutovac govorili su za Euronews Srbija o Tadićevom pismu. 

Tadić je, inače, u pismu u više navrata pominjao Pajtića, navodeći, između ostalog, da ga upravo on danas optužuje da je svojim izlaskom ogadio članstvu DS, a da je istina da je prave razloge prećutao upravo da se ta stranka ne bi dodatno ogadila članovima i građanima".

Naveo je i da "danas oni koji drže lekcije da je očuvanje DS bilo očuvanje opozicije, upravo su oni koji su odbijali obnavljanje DS".

"Pajtić, koji je to odbio tik pred izbore 2016. kada je dogovor o jedinstvenom nastupu već bio praktično postignut, danas govori kako sam ja napustio stranku 'pred izbore'. Danas lekcije o DS-u drži Pajtić, koji je pred moje napuštanje stranke povukao odbore da ne glasaju za reforme koje sam predložio, a koje bi sprečile dalji pogubni trend. Samo da bi par meseci nakon toga preuzeo mesto predsednika, nakon što je Đilas napustio DS", napisao je Tadić.

Pajtić: Odgovornost za sunovrat DS je na Tadiću

U izjavi za Euronews Srbija, Pajtić je rekao da nije iznenađen pismom u kom Boris Tadić za sunovrat te stranke optužuje njega i još neke bivše funkcionere, ali da odgovornost za sunovrat DS vidi u Tadiću i njegovim odlukama. 

Ovo pismo, po njegovom mišljenju, može samo da naškodi opoziciji u borbi protiv Srpske napredne stranke. On smatra da je za Tadića vreme da se povuče iz politike, nazad u svoju profesiju.

"Ukoliko niste svesni toga da je politika privremena stvar, da morate imati svoju profesiju, da morate imati alternativu i da ne možete večno biti političar niti je to normalno bilo gde u svetu nakon više poraza na izborima, logično je da se povučete kada vidite da ne možete više mnogo da doprinesete. Ja sam sebe lustrirao u političku penziju baš zato što ne mislim da sam bezgrešan, i baš zato što sam nezadovoljan svojim učinkom", rekao je Pajtić.

Euronews Serbia

Ističe da je "naročito bizarna činjenica da ga Tadić apostrofira", i da će sva šteta koja bude naneta opoziciji, poticati upravo od Tadića.

"Ne govori on samo o meni, govori i o Đilasu, pominje rukovodstvo Demokratske stranke. Dakle, obrušio se, praktično, na sve one koji su u opoziciji relevantni, osim na Vuka Jeremića. Pretpostavljam da će on biti sledeći. Pogrešan je to pristup, i ako gospodin Tadić misli da će tako što će napadati opoziciju sebi obezbediti nekakvu poziciju u biračkom telu, vrlo greši", rekao je Pajtić.

Lutovac: Nema potresa u DS

Reagujući na Tadićevo pismo, Lutovac je rekao da ono nije izazvalo nikakav potres u Demokratskoj stranci. Ovo vidim, pre svega, kao jednu raspravu bivših predsednika i ništa više od toga. Ne vidim nikakvu štetu, osim što se možda sa nipodaštavanjem priča o Demokratskoj stranci, baš kada se u njoj dešavaju velike promene. Ona sada postaje politička organizacija koja bi trebalo da bude uzorna", rekao je za Euronews dan predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Kako kaže, nije razgovarao sa Tadićem nakon što je njegovo pismo objavljeno, a iako se ne čuju često, njihov odnos nije zasnovan na sukobima. Lutovac dodaje i da se DS zalaže za što širi sporazum među pravim opozicionim strankama, i da u tom kontekstu posmatra i SDS.

Ranije je postojao sporazum o ujedinjenju opozicionih stranaka, ali do njega nije došlo iz više razloga, uglavnom jer se nisu poštovale neke stvari, naglašava Lutovac. 

Euronews Serbia

U sporazumu koji je potpisan, ističe, jasno je stajalo da će se ostale stranke ujediniti u Demokratsku stranku, ali kasnije je čuo i neka druga tumačenja.

"Demokratska stranka je ta koja je ispoštovala sve što je dogovoreno, ali su različita tumačenja dovela do toga da se udaljimo od sporazuma. Tu je bio i različit odnos prema izborima. Dok je Demokratska stranka bila za bojkot, neki su iznosili argumente za izlazak na izbore", rekao je Lutovac.

Čini se da je vrhunac nerazumevanja bio kada je jedna grupa ljudi unutar Demokratske stranke na nelegalan način pokušala da preuzme stranku, a oni su se pojavili na strani te grupacije, čime su pokazali da je ideja o onakvom ujedinjenju koje je dogovoreno, napuštena, dodaje.

Sama činjenica da su i medijima i široj javnosti zanimljivi unutarstranački izbori u Demokratskoj stranci govori dovoljno u prilog tome da ova stranka ima dovoljno veliki potencijal da nešto promeni na političkoj sceni Srbije, bez obzira na to što možda nema onako visok rejting kao što je ranije bio slučaj, ukazuje Lutovac.

Šta je napisao Tadić

Sadašnji lider Socijaldemokratske stranke (SDS) je u otvorenom pismu na sajtu stranke posle nekoliko godina objasnio svoje razloge izlaska iz Demokratske stranke uz tvrdnju da je "iz DS formalno izašao samo zbog toga da tu stranku ne bi stvarno napustio".

Kako tvrdi, godinama se javnosti, a posebno među članstvom DS, govori kako je stranku "napustio i pocepao".

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Otvorenim obraćanjem javnosti je, kako navodi Tadić, želeo da konačno otkrije istinu i zaustavi neistine, a najveća greška mu je, kako naglašava, što je prećutao prave razloge izlaska iz DS nakon čega je osnovao svoju stranku.

On je na početku naveo da se godinama u javnosti, a posebno među članstvom DS, govori kako je stranku "napustio i pocepao", te je situaciju uporedio sa Gebelsovom snagom propagande laži. Želeo je, takođe, da precizira da je iz stranke "izašao", a ne da je "napustio".

On je svoje viđenje stvari o tadašnjoj situaciji u Demokratskoj stranci izneo u autorskom tekstu "Neki drugi film", uz aludiranje na svoju izjavu "Vidimo se u nekom drugom filmu"  koju je izgovorio nakon što je priznao poraz na predsedničkim izborima. Šta je sve Tadić izneo u otvorenom pismu pročitajte u posebnoj vesti. 

Komentari (0)

Srbija