Politika

Brnabić: Nova vlada biće prosrpska i braniće nacionalne interese

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2022

-

22:45

Brnabić: Nova vlada biće prosrpska i braniće nacionalne interese
Brnabić: Nova vlada biće prosrpska i braniće nacionalne interese - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Mandatarka za sastav nove vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će to biti prosrpska vlada koja će prvenstveno braniti srpske nacionalne interese.

"Imamo zaista jaka imena u vladi, veoma stručne ljude i još jednom su se pokazale dve stvari, a prva je da je to prosrpska vlada. Nema tu ni levo ni desno, ni istoka, ni zapada, ni severa ni juga. To je vlada koja se bavi i brani naše nacionalne interese", rekla je Brnabić gostujući u emisiji "Hit tvit" na Pinku.

Dodala je da je SNS, kao okosnica ove vlade, pokazala da joj nisu važne funkcije i fotelje, i da će da ustupi važna mesta ljudima za koje misli da mogu "još više da povuku, da donesu novu energiju i ideje i da će stranka stati iza tih ljudi čak i kada nisu njeni članovi".

Komentarišući kritike o tome zašto se čekao krajnji rok da se formira vlada, odnosno da se saznaju kandidati za ministre, Brnabić je rekla da je vlada koja je u tehničkom mandatu i dalje vlada koja obavlja sve poslove važne za građane, te da je sve u skladu sa ustavnim rokovima.

"Od kada su održani izbori do danas je praktično počeo treći svetski rat. Nisu uobičajene okolnosti, mi smo imali sigurnu, stabilnu većinu u skupštini i bilo je važnije i pametnije da se pripremamo za zimu", rekla je Brnabić i dodala da je to odgovorno vođenje države.

Dodala je da su oni koji iznose takve kritike upravo oni koji govore da vlada i ministri ništa ne znače, ne rade i da nisu potrebni.


"Ne znam što smo im ođednom toliko potrebni. To samo pokazuje koliko je to sve licemerno i koliko je to ustvari kritika samo zarad kritike", rekla je Brnabić.

Kada je reč o primedbama dela opozicije na broj resora u novoj vladi, Brnabić je rekla da je to ona opozicija koja je imala više od 35 resora.

"Oni tu opet kreću od sebe. Kada su bili na vlasti, oni su delili resore da bi imali što više ministarskih fotelja. Mi to nismo radili i ko god ozbiljan pogleda zakon o ministarstvima videće da je to rezultat ozbiljnih promišljanja i izvlačenja lekcija iz našeg prethodnog rada i da su ta ministarstva izuzetno važna za vreme u kojem živimo", rekla je Brnabić.

Kao primer navela je Ministarstvo za unutrašnju i spoljnu trgovinu, istučući da je ono izuzetno potrebno u ovom trenutku kao samostalno ministarstvo.

"To ministarstvo će se baviti cenama, trgovinom, trgovinskim maržama, robnim rezervama i svim onim što je neophodno na dnevnoj osnovi da se borimo da bi obezbedili da naša zemlja i narod prođemo kroz ovu krizu na način kako smo prošli i kroz pandemiju korona virusa, da izađemo ipak jači", rekla je Brnabić.

Komentarišući to što je za ministra za ljudska i manjinska prava predložen Tomislav Žigmanov, Brnabić je rekla da joj je drago što je on privatio tu ponudu.

"Mislim da je to dobar signal. Mi svakako, ako pogledate po kriterijumima i Saveta Evrope i nekih drugih međunarodnih organizacija, već jesmo zemlja koja je u vrhu evropske liste po poštovanju manjinskih prava. Ovo je samo još jedan korak u tom pravcu tako da mislim da će to biti dobro", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je ponosni član SNS i da se danas osećala ponosno jer su bivši ministri zahvalili na tome što su imali čast da rade za svoju zemlju, navodeći da će i ona kada joj se završi mandat zahvaliti na časti koja joj je ukazana, te da će nastaviti da radi za svoju zemlju na neki drugi način.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija