Politika

Hil na manifestaciji "Dani slobode": Savezništva Srbije i SAD iz istorije ostaju i danas

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2022

-

15:33

Hil na manifestaciji "Dani slobode": Savezništva Srbije i SAD iz istorije ostaju i danas
Hil na manifestaciji "Dani slobode": Savezništva Srbije i SAD iz istorije ostaju i danas - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Savezništva koja su SAD i Srbija imale za vreme svetskih ratova ostaju i danas, a na osnovu njih dve zemlje treba da rade i sarađuju u izgradnji boljeg sveta, poručio je ambasador SAD Kristofer Hil nakon izvođenja predstave "Vilson i Pupin - prijateljstvo i etika", u okviru manifestacije "Dani slobode".

Hil je izrazio zadovoljstvo što je gost manifestacije koja je posvećena slobodi, zemljama saveznicima Srbije i svim hrabrim ljudima koji su se borili u oba svetska rata, te da je ovo dobra prilika da se osvrne na zajedničku istoriju Srbije i SAD.

"Istorija može da bude brutalna učiteljica, a ni za jednu zemlju to ne važi kao za Srbiju. Srbija je u Prvom Svetskom ratu izgubila 28 odsto svog stanovništva, a ništa bolje, čak i gore je prošla u Drugom. Ovde smo da se sećamo hrabrih srpskih vojnika koji su izgubili živote za slobodu", kazao je Hil.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Hil se, kako je rekao, sa divljenjem osvrnuo na hrabru borbu srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu, koja je trajala sve do probijanja Solunskog fronta i istakao da su nakaon svih razaranja Beograd i Srbija obnovljeni kroz vredan rad srpskog naroda.

Takođe, ukazao je da su Srbija i SAD bile napadnute za vreme Drugog svetskog rata, jedna od nacističke Nemačke druga od Japana i postale sveznice u borbi protiv okupatora.

"Hrabra srpska vojska i Crvena armija donele su slobodu Beogradu, i Beograd je opet obnovljen", podsetio je Hil.

Ocenio je da su ratovi najstrašnija poglavlja istorije i da iz njih sve zemlje treba da izvuku važne lekcije i pouke, kao i da slede primer otpora naroda, koji su pokazali da za slobodu može da se izbori.

Nikodijević najavio spomenik u Vilsonovu čast

Predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević kazao je da na osnovu primera prijateljstva američkog predsednika Vudroa Vilsona i Mihajla Pupina, Srbija i SAD treba da grade svoje odnose i budućnost.

Naveo je da je manifestacija "Dani slobode" posvećena vojsci, borcima i žrtvama u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali i saveznicima i prijateljima.

"Današnji dan posvećujemo SAD i predsedniku Tomasu Vudrou Vilsonu", dodao je. Istakao je da je da je Vilson bio zaštitnik i prijatelj srpskog naroda i podsetio da je zaslužan za potpisivanje Versajskog mirovnog sporazuma.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Naglasio je da je ponosan što jedan od najlepših bulevara u Beogradu nosi njegovo ime i najavio da će u njegovu čast biti postavljen i spomenik u srpskoj prestonici.

Manifestacija "Dani slobode" održava se u Beogradu od 20. oktobrta do 1. novembra, čime se obeležavaju dani oslobođenja Beograda i u Prvom i Drugom svetskom ratu, a predstavu o prijateljstvu Pupina i Vilsona izveli su glumci pozorišta "Dadov", u Knez Mihajlovoj ulici ispred zgrade SANU.

Komentari (0)

Srbija