Politika

Brnabić sa nemačkim privrednicima u Berlinu: Nemačka najveći strani investitor i najvažniji bilateralni donator

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2022

-

17:59

Brnabić sa nemačkim privrednicima u Berlinu: Nemačka najveći strani investitor i najvažniji bilateralni donator
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić sastala se u Berlinu sa nemačkim privrednicima u organizaciji Odbora za istok nemačke privrede i Skupštine nemačkih privrednih komora.

"Nemačka je naš prvi spoljnotrgovinski partner kada je u pitanju razmena roba i usluga, najveći strani investitor i najvažniji bilateralni donator, a nemačke kompanije zapošljavaju više od 78.000 radnika. Nova Vlada Srbije čvrsto je opredeljena za jačanje odnosa i saradnje sa Nemačkom, a posebno jačanje ekonomske saradnje", napisala je Brnabić na Instagramu posle sastanka.

 

 

"Sa privrednicima smo razgovarali i o saradnji kada je reč o dualnom obrazovanju, što je posebno važno za povećanje konkurentnosti i produktivnosti naše privrede. Takođe, dobili smo pohvale za sve što smo uradili u procesu digitalizacije u Srbiji", navela je premijerka Brnabić.

Lideri zapadnobalkanske šestorke ranije danas su na Samitu Berlinskog procesa potpisali tri sporazuma o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

Sporazume su potpisali premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, Crne Gore Dritan Abazović, Albanije Edi Rama, predsednik Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i premijer privremenih prištinskih insitucija Aljbin Kurti.

Sporazumi su potpisani u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, kao i generalne sekretarke Saveta za regionalnu saradnju Majlinde Bregu, nakon čega se premijerka Srbije sastala sa nemačkim privrednicima.

U delegaciji nemačkih privrednika su Mičel Harms, direktor Odbora za Istok nemačke privrede, Saša Fuzul, referent za Zapadni Balkan u Saveznom ministarstvu za privredu i klimatsku zaštitu, Milan Grujić, predsednik Nemačko-srpske privredne komore, Henri Hadžiraj, šef strateškog poslovnog razvoja KOM GmbH, Aleksander Markus, direktor Nemačko-srpske privredne komore, Wolfgang Niedermark, član rukovodstva Saveza nemačke industrije (BDI), Ilja Notnagel, član Upravnog odbora Skupštine nemačkih privrednih komora (DIHK), Anja Quiring, direktor za Jugoistočnu Evropu u Odboru za Istok nemačke privrede (OA) i Katarina Vitke, referent za Istočnu i Jugoistočnu Evropu i Centralnu Aziju u DIHK.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

Nemačka je naš prvi spoljnotrgovinski partner kada je u pitanju razmena roba (preko 6,5 milijarde evra) i usluga (preko 1 milijardu evra), najveći strani investitor i najvažniji bilateralni donator.

Nemačka je u periodu od 2010. zaključno sa prvom polovinom ove godine imala neto ulaganja od 2,489 milijardi evra.

U prvoj polovini 2022. uloženo 174,3 miliona evra, što je svrstava na drugo mesto stranih investitora ove godine. Nemačka je na prvom mestu među stranim državama iz kojih je realizovano najviše investicija.

Prema broju realizovanih projekata najviše je u automobilskoj industriji i elektronskoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Komentari (0)

Srbija