Politika

Selaković: U srcu Evrope imamo na snazi povampireni fašizam

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2022

-

22:44

Selaković: U srcu Evrope imamo na snazi povampireni fašizam
FoNet/Zoran Mrđa - Copyright FoNet/Zoran Mrđa

veličina teksta

Aa Aa

Pamteći pokušaj uništenja jevrejskog naroda, obavezujemo sve građane da zajedno radimo na učvršćivanju društva u kojem će razlike biti ono što nas zbližava, jer je Srbija zakleti neprijatelj ideologija mržnje, poručio je večeras ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković na obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je Memorijalnim koncertom odata počast žrtvama Holokausta.

FoNet/Zoran Mrđa

 

 

Selaković je naveo da zlo Holokausta rođeno u noći progroma 9. novembra 1938. godine ne može da se poredi ni sa čim i da metodičnost "te mašinerije smrti" i razmere stradanja jevrejskog naroda predstavljaju večno upozorenje koliko čovek i njegovo društvo mogu nisko da padnu.

"Postoje još neki narodi koji su u Drugom svetskom ratu stradali na sličan način zato što ih je neko prepoznao kao manje vredne i nedostojne postojanja, to su Romi ali i Srbi, jer su i oni na prostoru nacističke Nezavisne države Hrvatske zatirani u skladu sa originalnim antisemitskim konceptom "trećinu pobiti, trećinu pokrstiti i trećinu protera", naveo je Selaković.

Selaković je istakao da su srpska kolektivna svest i državotvorna ideologija trajno oblikovane antisemitizmom i antifašizmom, i da je srpska država zakleti neprijatelj ideologija mržnje, rasizma i šovinizma.

Poruka podrške Srbima na KiM

Selaković se osvrnuo i na aktuelna dešavanja na Kosovu i Metohiji, dodajući da smo svedoci anahrone i retrogradne ideologije mržnje koja duže od dve decenije nastoji da uništi sve ono što je drugačije.

FoNet/Zoran Mrđa

 

"Ne nazivamo slučajno masovno nasilje nad nealbanskim življem Kosova i Metohije iz 2004. godine martovskim pogromom, to je naš signal i upozorenje da u srcu Evrope imamo na snazi povampireni fašizam", naveo je Selaković.

On je Srbima na KiM uputio poruku ohrabrenja i podršku u, kako je naveo, mirnoj i demokratskoj borbi za zaštitu prava na postojanje, dodajući da Srbija neće dozvoliti da odgovarajući reaktivno na ideologiju mržnje i sama postane "zatrovana mržnjom".

"Srbija predvođena predsednikom Vučićem je država koja ide napred, ponosna na slobodarsku i antifašističku tradiciju i identitet. Smrt fašizmu, živela Srbija!", poručio je Selaković.

Događaju su prisustvovali i ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, kao i predstavnici Narodne skupštine, Vlade i Grada Beograda.

Nasilje na nemačkim ulicama, pod vlašću Adolfa Hitlera, 9. novembra 1938. godine označilo je početak organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja, koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece.

Odlukom Saveta Evrope, 9. novembar obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Komentari (0)

Srbija