Politika

Otvorena sva biračka mesta za izbore za nacionalne savete

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2022

-

09:11

Otvorena sva biračka mesta za izbore za nacionalne savete
Otvorena sva biračka mesta za izbore za nacionalne savete - Copyright Tanjug/Aleksandra Orlić

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su jutros u sedam časova otvorena sva biračka mesta za izbor članova nacionalnih saveta nacionalnih manjina, na kojima 19 nacionalnih manjina svoje predstavnike biraju na neposrednim izborima, dok četiri nacionalne manjine predstavnike biraju putem elektorskih skupština, koje će biti održane u podne.

Sva biračka mesta, kojih je 949, za neposredne izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, otvorena su u sedam časova, saopštila je Republička izborna komisija.

Za sada izborni proces protiče bez nepravilnosti, a svi birači upisani u posebne biračke spiskove, na neposrednim izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, mogu da glasaju do 20 časova, naveo je RIK.

Kako je ranije saopštila Republička izborna komisija, pravo glasa ima 456.199 birača.

Od ukupno 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina, za 19 članovi se biraju neposredno, dok se za četiri biraju putem elektorskih skupština.

Nacionalne manjina koje biraju članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima su: albanska, aškalijska, bošnjacka, bugarska, bunjevacka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, ruska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i ceška.

Četri nacionalne manjine biraju članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, a to su makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska nacionalna manjina.

U Novom Pazaru glasanje bez problema na 67 biračkih mesta

Biračka mesta za glasanje na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji, otvorena su jutros na vreme u Novom Pazaru.

U tom gradu na jugozapadu Srbije u poseban birački spisak upisana su 60.473 Bošnjaka, a glasa se na 67 biračkih mesta.

"Pored Bošnjaka imamo i pripadnike drugih nacionalnih manjina, U Novom Pazaru glasaju i Romi, Aškalije, Egipćani i Grci, svi oni glasaju na 67 biračkih mesta na teritoriji Novog Pazara. U sedam sati su otvorena sva biračka mesta i nije bilo nikakvih problema”, rekao je koordinator Radnog tela Republičke izborne komisije za Novi Pazar, Esad Mahmutović.

RIK je proglasila pet lista za izbore za Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine.

To su “Sandžačka demokratska partija - Husein Memić”, “Jedinstveno za slobodno Vijeće - Stranka pravde i pomirenja - dr Misala Pramenković”, “Bošnjačko jedinstvo - dr Sulejman Ugljanin”, “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” i “Bošnjačka lista - Esad Džudžo”.

One se tim redosledom nalaze na glasačkom listiću.

Pastor: Nije svejedno ko će biti u sastavu nacionalnih saveta

Na današnjimn izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, na biračkom mestu broj 43, u OŠ "Petefi Šandor", u subotičkom naselju Nosa, ustavno i zakonsko pravo iskoristio je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Pastor je pozvao sve građane sa pravom glasa da slede njegov primer i izađu na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina, kako bi novi sazivi imali potreban demokratski legitimitet i bili pravo predstavničko telo nacionalnih manjina u Srbiji.

"Želeo bih da pozovem sve koji su se u prethodnom periodu upisali u manjinske biracke spiskove, da se koriste svojim manjinskim pravom i da se pojave na biralištima i iskažu svoju volju", rekao je Ištvan Pastor.

Tanjug/Aleksandra Orlić

 

Kako su nacionalni saveti najvažnije ustanove nacionalnih manjina kojima su, prema Zakonu, poverena javna ovlašćenja da učestvuje u odlučivanju ili da samostalno odlučuje o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma, u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine na samoupravu u tim oblastima, Pastor je kazao da je od velikog značaja kome će biti dodeljena ta prava.

"Što se tiče mađarskog nacionalnog saveta, on je za nas od posebnog značaja, kao što je za druge manjinske zajednice njihov pođednako važan, iz tog razloga nije svejedno kakav legitimite stoji iza nacionalnog saveta, odnosno ko će biti članovi u predstojeće četiri godine. Država je prepustila nacionalnim savetima odgovornost i kompetenciju za odlučivanje o veoma bitnima pitanjima iz oblasti obrazovanja, kulture, službene upotrebe jezika i informisanja", rekao je Pastor.

"Ukoliko se nacionalni saveti ne bave tim pitanjima na adekvatan način, onda je to veliki greh za nacionalne zajednice o čijim se nacionalnim savetima radi. Mislim da je veliki rezultat srpskog društva što je na ovakav način, na zakonom utemeljen i konsolidovani način, uredilo odnos između većine i manjina. U tom smislu mislimo da je ovo jedan dobar primer i za ostale evropske države koje su karakteristične po višenacionalnosti i mislim da ovo rešenje može da dobije dodatnu potvrdu samo sa izborom kompetentnih nacionalnih saveta koji će se i koristiti ti ustavnim ovlašćenjima", kazao je Pastor.

Komentari (0)

Srbija