Politika

Dačić nakon posete Briselu: Priprema se sastanak radnih grupa kako razgovor Vućića i Kurtija ne bi bio "repriza prethodnog"

Komentari

Autor: Fonet

30/06/2021

-

10:31

Dačić nakon posete Briselu: Priprema se sastanak radnih grupa kako razgovor Vućića i Kurtija ne bi bio "repriza prethodnog"
Dačić nakon posete Briselu: Priprema se sastanak radnih grupa kako razgovor Vućića i Kurtija ne bi bio "repriza prethodnog" - Copyright TANJUG/ European Union 2021 – EP/Philippe BUISSIN

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se 1. jula očekuje odluka Evropskog parlamenta o dozvoli putovanja poslanicima, od čega zavisi da li će posrednici u međupartijskom dijalogu doći u Beograd.

Dačić je rekao da se sastao sa izvestiocem za Srbiju Vladimirom Bilčikom, dok su se Tanja Fajon, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn uključili onlajn i obavestili nas da čekaju odluku da li će 1. jula biti dozvoljena putovanja za poslanike Evropskog parlamenta.

"Tražili su da se sretnu sa mnom, kada su čuli da sam u Briselu. Obavestio sam ih da se dijalog sa strankama, koje ne žele posredovanje stranaca, odvija korektno i sutra završavamo debatu o četiri teme. Ukoliko dobiju odluku da smeju da putuju, doći će, pa ćemo 1. ili 2. jula znati nove detalje o njihovom dolasku ovde", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da se u Briselu sreo sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom koji ga je obavestio da se sprema sastanak radnih grupa, kako naredni sastanak Aleksadra Vučića i Aljbina Kurtija ne bi bio "repriza prethodnog".

"On mi je malo opisao tu atmosferu na prvom sastanku Vučića sa Kurtijem i dodao da se sprema sastanak radnih grupa za tehnički dijalog, u susret narednom sastanku Vučića i Kurtija, najavljen za kraj jula", rekao je Dačić za TV Hepi.

"Vidite da sad prisvajaju i Vidovdan"

"Da se ne ponovi da Kurti iznese svoja četiri zaheva i onda ništa", rekao je Dačić i ocenio da je dobro da Vučić uvek ističe konstruktivnost Srbije i spremnost da Srbija učestvuje u dijalogu.

Kako je naveo, Srbija ne želi da deli odgovornost sa nekima koji su neodgovorni i smatra da Evropa nedovoljno dobro razdvaja krivicu.

"Vidite da sad prisvajaju i Vidovdan", rekao je Dačić i podsetio na razmirice sa bivšom ambasadorskom Kosova u SAD Vljorom Čitaku, koja je o Srbiji govorila kao o kolonizatoru.

"Oni grade albansko Kosovo, ali ono nikada nije postojalo. Albansko Kosovo počinje od osmanlijske okupacije", rekao je Dačić.

Dačić je preneo detalje sastanka predsednika parlamenata iz zemalja Zapadnog Balkana, susretima sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem i predsednikom Spoljnopolitičkog komiteta Dejvidom Mekalisterom.

"Mekalister uvek pita kako može da pomogne da se ubrzaju evrointegracije Srbije", izjavio je Dačić.

Komentari (0)

Srbija