Politika

Dačić sutra na Ministarskoj konferenciji Frankofonije u Tunisu

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2022

-

22:40

Dačić sutra na Ministarskoj konferenciji Frankofonije u Tunisu
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovaće sutra na Ministarskoj konferenciji Frankofonije u Ðerbi, u Tunisu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Osamnaesti samit Frankofonije biće održan na najvećem ostrvu Severne Afrike, Ðerbi u Tunisu a okupiće delegacije iz čitavog sveta. Ovogodišnji samit proslaviće i jubilej, odnosno 50. godina institucionalne Frankofonije.

Tunis je prva severnoafrička, arapska zemlja koja će biti domaćin važnog događaja, a kome će prisustvovati veliki broj šefova država i vlada sa pet kontinenata.

Pored samita Frankofonije koji će se održati 19. i 20. novembra u Ðerbi, Tunis će 18. novembra biti domaćin i 40. zasedanja Ministarske konferencije frankofonije (CMF), kao i Frankofonskog ekonomskog foruma, a biće organizovani i brojni događaji na marginama Frankofonskog samita.

Kako je saopšteno iz Međunarodne organizacije Frankofonije (OIF), ovogodišnji samit održava se u kritičnom trenutku kada se svet suočava sa globalnom ekonomskom krizom, zbog uticaja pandemije Covid-19 ali i sukobima, kao i širenjem globalnih terorističkih pretnji, porasta fundamentalizma, ksenofobije i populizma.

Zato je cilj samita, kako se navodi, da se zemlje članice bave novim temama koje se odnose na moderne, nove tehnologije, kao što je omogućavanje Samita u Ðerbi da dobije ekonomski zaokret, zbog čega će ključna tema biti digitalna tehnologija. Na taj način države će moći da se suoče sa mnogim i raznovrsnim izazovima koji proističu iz pandemije Covid-19 i zajednički rade na brzom i održivom ekonomskom oporavku.

"Povezivanje u različitosti: digitalni vektor razvojs i solidarnost u frankofonom svetu", naziv je prve teme samita u Ðerbi, navodi se u OIF, koje će pomoći u prevazilaženju poteškoća, smanjenju digitalnog jaza i jačanju veza između članica Frankofonije.

Uoči samita frankofonije ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić u Beogradu je ugostio predstavnike Grupe frankofonih ambasadora, kada su razmotrene su mogućnosti unapređenja saradnje Srbije sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije, uključujući i posredstvom Grupe frankofonih ambasadora (GAF). Dačić je naveo da je Srbija odlučna da postane punopravni član Frankofonije, ukazujući da je posvećena vrednostima te organizacije, poput unapređenja demokratije, međukulturne saradnje, dijaloga i solidarnosti.

On je ukazao i na niz konkretnih koraka koje je Srbija učinila za postizanje tog cilja, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Međunarodna organizacija Frankofonije (OIF) okuplja 88 članica od kojih su 54 punopravni članovi, sedam zemalja uključujući i Srbiju su pridružene, a organizaciju čini i 27 zemalja posmatrača, koje spaja upotreba i negovanje francuskog jezika.

Sve zemlje članice francuski imaju kao nacionalni, službeni, jezik međunarodne komunikacije ili kao radni jezik. Frankofonija svoju ulogu vidi u unapređivanju kulturnih i lingvističkih različitosti i davanju podrške izučavanju francuskog jezika, ali i unapređivanju mira, demokratije i ljudskih prava, i razvijanju saradnje u funkciji održivog razvoja i solidarnosti. Moto organizacije je jednakost, komplementarnost i solidarnost.

Komentari (0)

Srbija