Politika

Brnabić: Ne očekujem da Evropska komisija postupi po preporukama Evropskog parlamenta, ne vidim pravni osnov za to

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2022

-

13:57

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić ne očekuje da će Evropska komisija postupiti po preporukama koje je usvojio Evropski parlament u vezi sa Srbijom, jer, ističe, ne vidi nijedan pravni osnov za to.


Kako je rekla, usvojene preporuke nemaju snagu rezolucije, i Evropska komisija može da ih uzme u obzir i postupa po njima, ali može i suprotno.

Brnabić je navela da je preporuka, pored toga što se od Srbije traži da uvede sankcije Rusiji, i da dođe do međusobnog priznavanja sa tzv. Kosovom.

"Te dve preporuke imaju istu težinu i ne znam zašto se u našim medijima govori o jednoj preporuci, a ne i o drugoj, zato što u stvari te dve preporuke pokazuju karakter ovoga što je sada prošlo u Evropskom parlamentu, a što ja ne mislim da je u interesu Srbije i ne mislim da je fer”, rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.

Ona je dodala da je sigurna da preporuka EP nije ni u skladu sa međunarodnim pravom, niti sa Rezolucijom SB UN 1244.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Taj dokument je suprotan Rezoluciji SB UN tako da ja nemam očekivanja da će Evropska komisija postupiti po tim preporukama, pre svega zato što EK mora biti statusno neutralna i zato što postoji pet država članica koje ne priznaju nezvaisnost Kosova”, rekla je Brnabić.

S druge strane, to što stoji u preporukama ne stoji u pregovaračkom okviru, naglasila je premijerka.

"Pregovarački okvir je u skladu sa rezolucijom SB UN 1244, on daje preciznu metodologiju za pregovaranje, možete nazadovati samo ako nemate značajan napredak u oblasti vladavine prava i ništa drugo. Taj okvir sasvim jasno stavlja kao definiciju da je usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU mora biti postepeno i treba da bude 100 odsto u trenutku kada se pristupi EU”, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila sve poslanike u EP koji su glasali, za preporuke da Srbiji još nije otvoreno poglavlje 31.

"Ne znam na osnovu čega menjaju standarde i okvire pregovora ili žele da ih promene, jer ništa od toga što oni govore u preporukama nije u skladu sa okvirom, ali to je jedan politički signal od strane određenih evroparlamentaraca”, navela je Brnabić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija