Evropa

U EP otvorena debata o Rezoluciji o proširenju, EU ima tri zahteva za Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2022

-

23:55

U EP otvorena debata o Rezoluciji o proširenju, EU ima tri zahteva za Srbiju
U EP otvorena debata o Rezoluciji o proširenju, EU ima tri zahteva za Srbiju - Copyright Tanjug/ AP Photo/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament (EP) večeras je na plenarnoj sednici u Strazburu otvorio debatu o Rezoluciji o proširenju, čiji je autor hrvatski poslanik Tonino Picula.

Rezolucija o proširenju treba da bude predmet glasanja na plenarnoj sesiji Evropskog parlamenta sutra. U delu Rezolucije o Srbiji, preko amandmana predloženih od političke grupe evropskih socijalista, traži se da se zemlja usaglasi za spoljnom politikom Unije, da uvede sankcije Rusiji i da se preispita finansjiska pomoć Srbiji kako bi se obezbedilo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima.

U amandmanu se navodi da, ukoliko sankcije Rusiji ne budu uvedene, Srbija ne treba da napreduje na evropskom putu.

Tokom debate komesar za proširenje Oliver Varhelji je rekao da je zajednička spoljna politika zaista postala veoma važna u toku rata u Ukrajini, ali da brzina pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana ostaje bazirana na napretku u temeljnim poglavljima pregovora za članstvo.

''EU je odgovorila odlučno na rusku invaziju Ukrajine. Nama treba podrška naših najbližih saveznika, naših suseda. Zajednička spoljna i bezbednosna politika je postala veoma važna u toku ovog rata. Međutim, prema našoj metodologiji proširenja i pregovaračkim okvirima, brzina pregovora za članstvo i finansijska podrška regionu ostaje bazirana na napretku u temeljnim poglavljima i zavisi od napretka naših partnera", naglasio je Varheji.

"Treba dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i napredovati u pregovorima o pristupanju sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i postigne značajan napredak u reformama povezanim sa EU", piše u Rezoluciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa