Evropa

Bilčik: Sitni koraci država Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji

Komentari

Autor: FoNet

18/11/2022

-

19:53

Bilčik: Sitni koraci država Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji
Vladimir Bilčik - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbija/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) Vladimir Bilčik ocenio je danas da je proces proširenja na Zapadni Balkan izuzetno težak, jer su zemlje regiona postigle "sitne korake" na tom putu, upozoravajući da Rusija pokušava da iskoristi Zapadni Balkan kao važan front za svoj hibridni rat protiv Evrope.

Bilčik je, na panelu Balkanskog intergacionog foruma "Zapadni Balkan i EU integracije – refleksije ruske agresije na Ukrajinu", rekao da se ne može govoriti o okončanju procesa i preciznom datumu zatvaranja poglavlja, jer su države regiona trenutno suočene sa različitim krizama, objavila je Mina, prenosi RTCG.

"Rešenje tih kriza biće osnov za dalje pitanje proširenja. Crna Gora je prednjačila u pristupnim pregovorima, ali ukoliko se aktuelna kriza ne reši, teško je očekivati da će doći do napretka u skoroj budućnosti", ocenio je Bilčik.

On je apelovao na političare u Crnoj Gori da ujedine državu, dodajući da ona može biti priča o uspehu i članica EU u roku od par godina. Bilčik smatra da svih 27 država članica mora više da se uključi u dešavanja u regionu, a da partneri sa Zapadnog Balkana moraju biti više politički angažovani i dati jasne rezultate.

"Evropa je postala žrtva domaćih politika unutar Balkana i treba napraviti izbor. Proširenje jeste pravi izbor, ali tiče se ogromnih reformi koje će pomoći regionu da raskine veze sa prošlošću i neprijateljskim vezama, prvenstveno sa Rusijom. Za to će trebati vremena, hrabrosti i važnih odluka", predočio je Bilčik.

On je rekao da će se naredne sedmice u Evropskom parlamentu glasati o rezoluciji koja će prepoznati Rusiju kao nekog ko finansira terorizam i državu koja koristi teroristička sredstva. 

 

Komentari (0)

Evropa