Region

Evropski parlament podržao ulazak Hrvatske u Šengen, sledi odluka Saveta EU

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2022

-

13:05

Evropski parlament podržao ulazak Hrvatske u Šengen, sledi odluka Saveta EU
Evropski parlament podržao ulazak Hrvatske u Šengen, sledi odluka Saveta EU - Copyright Tanjug/ AP Photo/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament danas je na plenarnoj sednici u Briselu velikom većinom podržao ulazak Hrvatske u Šengen i sada je za definitivnu potvrdu potrebna još odluka Saveta EU.

Poslanici EP su izglasali mišljenje Evropskog parlamenta o nacrtu odluke Saveta EU za primanje Hrvatske u šengenski prostor. Glasalo je 612 zastupnika, od kojih 534 za, 53 protiv, a 25 je bilo uzdržanih.

U tekstu se kaže da Hrvatska ispunjava sve kriterijume za pristupanje šengenskom prostoru i nema prepreka da postane punopravna članica bez unutrašnjih graničnih kontrola.

Ovim glasanjem završena je uloga Evropskog parlamenta u postupku ulaska Hrvatske u Šengen, s tim što je uloga EP savetodavna.

Iako mišljenje EP za Savet EU nije obavezujuće, ipak je dobro da ono bude pozitivno - i zbog političke poruke, a i zbog toga da se možda nekim članicama koje bi mogle imati određene rezerve prema proširenju Šengena ne pruži prilika da eventualno negativno mišljenje ne iskoriste kao izliku za protivljenje, prenela je Hina. Konačnu odluku doneće 22 države članice Unije, članice šengenskog prostora, na sastanku 9. decembra.

Komentari (1)

Evropa