Politika

Burne reakcije na saopštenje Dveri kojim osuđuju plan dražve o uvozu reproduktivnih ćelija, Brnabić: Sramno

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2022

-

13:59

Burne reakcije na saopštenje Dveri kojim osuđuju plan dražve o uvozu reproduktivnih ćelija, Brnabić: Sramno
Burne reakcije na saopštenje Dveri kojim osuđuju plan dražve o uvozu reproduktivnih ćelija, Brnabić: Sramno - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pokret Dveri suočio se sa oštrim kritikama zbog saopštenja u kom je osudio plan da se u Srbiju reporduktivni materijal za vantelesnu oplodnu uvozi iz Španije i Danske. Premijerka Srbije Ana Brnabić, na svom Tviter nalogu je reagovale na ove navode ističući da stotine parova u Srbiji primorano da se na ovaj način osvtari u roditeljstvu, dodajući da na ovaj način oni neće morati da putuju u inostranstvo. Reagovala je i Liga socijaldemokrata Vojvodine koja je navela da je reč o opasnim ideje, koje tobože služe zaštiti rasne i nacionalne "čistoće" Srba sluđuju i plaše građane

"Sram vas bilo!", napisala je dodajuči da je stotine žena i parova iz Srbije je bilo primorano da ovo pitanje reši u Pragu, Solunu, Skoplju i drugim zemljama i gradovima, jer to nisu mogli u svojoj zemlji".

Ona je naglasila da će se to, zahvaljujući odluci države, sada promeniti.

"Uskoro će moći, jer imaju odgovornu vlast koja radi u interesu naših građana i naše zemlje, a ne promoviše besprizornu fašističku ideologiju i zatucanost. Još jednom: sram vas bilo!", napisala je Brnabić.

Pokret Dveri tražio je od nadležnih organa odgovor na pitanje "da li je i kada sprovedena šira javna rasprava o ovoj važnoj temi i da li su sagledane moguće štetne posledice sa moralno-etičkog aspekta".

Savet Dveri za bioetiku u današnjem saopštenju ocenjuje da ovakav oblik biomedicinski potpomognute oplodnje zahteva posebnu moralno-etičku procenu iz više razloga, jer se postavlja pitanje genetičkog materijala uvezenog od nepoznatog donora, što može uticati na promenu genoma budućih naraštaja.

"Najava predsednika države (Aleksandra Vučića), kome nigde u ustavnim nadležnostima ne stoji da se bavi ovom tematikom niti je za nju stručan, da će ova procedura biti dostupna i svim ženama do 45 godina starosti koje ne mogu da rode, a nemaju partnera (!), insinuira mogućnosti dalje afirmacije trenutno protivzakonitog surogat materinstva i komercijalizaciju trudnoće, ali i zaobilaženje zakona kojim bi bio otvoren put da homoseksualni parovi naručuju i usvajaju decu", navode, između ostalog, Dveri

LSV: Stav Dveri klasičan rasizam

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je stav pokreta Dveri po ovom pitanju, "klasičan rasizam" i da ta stranka "širi opasne teze koje su građani Evrope na svojoj koži osetili u toku nacističkog ludila u Drugom svetskom ratu".

"Ove opasne ideje, koje tobože služe zaštiti rasne i nacionalne "čistoće" Srba sluđuju i plaše građane. Tražimo od ministarske zdravlja u Vladi Srbije da reaguje i opovrgne ove opasne ideje", navodi se u saopštenju LSV.

Ta stranka poručila je Dverima da "manje čitaju radove nacističkog doktora Jozefa Mengelea", a građanima Srbije da je ovo, ako su taboravilli, pravi primer kako izgleda fašizam.

Vantelesna oplodnja reproduktivnim ćelijama koje stižu iz uvoza počeće u decembru

Vantelesna oplodnja reproduktivnim ćelijama koje stižu iz uvoza počeće u decembru. Država će sve troškove preuzeti na sebe, iako je prvobitno bilo zamišljeno da omogući samo uvoz, a da parovi sami plaćaju reproduktivni materijal. Međutim, odlučeno je da sve troškove snosi Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Za početak reproduktivne ćelije uvoziće se iz banke u Španiji sa kojom je Srbija potpisala sporazum, ali se pregovara i sa ostalim evropskim bankama. Donacije su važne za žene koje su bez partnera, a žele da se ostvare kao majke, ali i parove kod kojih jedan od partnera nema reproduktivne ćelije, a žele potomstvo. 

Do sada su svi oni morali u inostranstvo na vantelesnu oplodnju doniranim materijalom. Odlazili su uglavnom u Severnu Makedoniju, Grčku. Morali su da plaćaju reproduktivni materijal, ali i postupak vantelesne oplodnje, smeštaj u inostranstvu, put. U Srbiji je 2019. godine otvorena Nacionalna banka reproduktivnih ćelija, ali nije zaživela jer nema donora. U inostranstvu banke su uglavnom privatne i donorima se plaća. Savetnica za vantelesnu oplodnju Sandra Jovanović kaže za Euronews Srbija se donorima spermatozoida, zavisno od zemlje, plaća od 250 do 450 evra, dok za doniranje jajne ćelije cena ide od 800 do 1.500 evra po ciklusu.  Opširnije u posebnoj vesti.

Komentari (0)

Srbija