Politika

"Ne davimo Beograd" pripremio plan za rešavanje "stambene krize", predlažu uvođenje kontrolisane stanarine

Komentari

Autor: Fonet

27/11/2022

-

14:16

"Ne davimo Beograd" pripremio plan za rešavanje "stambene krize", predlažu uvođenje kontrolisane stanarine
Žarkovo - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Pokret Ne davimo Beograd (NDB) saopštio je da je pripremio plan za rešavanje stambene krize koji podrazumeva uvođenje mera kontrolisane stanarine, čiji maksimalan iznos bi bio povezan sa prosečnom platom građana, kao i dodatne mere za postizanje pravne sigurnosti i zakupaca i zakupodavaca.

Kako se navodi u saopštenju NDB, slične mere primenjuju se u velikom broju zemalja Evropske unije: Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Švedskoj, Španiji i Francuskoj, kao i u Velikoj Britaniji.

"Ovim predlozima želimo da obezbedimo veću priuštivost stanovanja, kroz uvođenje kontrolisane zakupnine i maksimalnog iznosa zakupnine koja je vezana za iznos prosečne plate, dugoročnu pravnu sigurnost zakupa, kroz insistiranje na ugovorima overenim kod notara i pravičnu naplatu poreza državi, kroz oslobađanje poreza na dohodak građana za iznajmljivanje jednog stana sa kontrolisanom stanarinom. Od ograničenja zakupnine bile bi izuzete nekretnine mlađe od sedam godina", navodi NDB.

Predlogom zakona o zakupu stanova i kuća za stanovanje i kontrolisanoj zakupnini, kao i pratećim Predlogom zakona o dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, prvi put bi se uveo red u tržište nekretnina za iznajmljivanje, a podstanarstvo bi izašlo iz crne zone.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija