Nekretnine

Kirija za stan u Beogradu za tri godine poskupela i do 50 odsto - garsonjera na Novom Beogradu košta i do 600 evra

Komentari

Autor: Zlatica Radović

12/06/2022

-

15:27

Kirija za stan u Beogradu za tri godine poskupela i do 50 odsto - garsonjera na Novom Beogradu košta i do 600 evra
Kirija za stan u Beogradu za tri godine poskupela i do 50 odsto - garsonjera na Novom Beogradu košta i do 600 evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene izdavanja stanova u Beogradu drastično su poskupele u odnosu na 2019. godinu, pre epidemije virusa korona, a sa novom ekonomskom krizom taj rast se samo nastavio i ubrzao. U oglasima se tako sada mogu naći garsonjere na Labudovom brdu za čiji mesečni najam se traži 300 evra, dok kirija za takav najmanji stan na Novom Beogradu košta i do 600 evra. Najviše je poskupelo rentiranje velikih stanova, od trosobnih do četvorosobnih, pa za one koji su koštali oko 1.100 evra sada treba izdvojiti i do 600 evra više.

To su cene koje vlasnici oglašavaju, ali u agencijama za nekretnine kažu da je opao promet i kada je u pitanju izdavanje i prodaja stanova i da je neminovno da u narednom periodu cene krenu u rikverc, jer ove postojeće - sve manje podstanara može da plati.

Prema podacima sa portala 4zida.rs, u odnosu na 2019. godinu najviše su poskupeli stanovi najveće kvadrature. Tako je sada prosek za najam petosobnog stana sada oko 1.700 evra umesto 1.100, dok je za četvorosobni umesto 800 potrebno izdvojiti 1.200 evra. Kirija za trosobni stan je sa 500 evra u istom periodu otišla na 800 evra, dok su garsonjere poskupele na 300 evra. Prosečan najam jednosobnog stana sada je 350 evra, a pre tri godine je bio oko 270 evra.

Cene su povećane i u odnosu na poslednji kvartal 2021. godine, a na to je, kako kažu u agencijama za nekretnine, uticala i najava dolaska većeg broja građana Rusije i Ukrajine u srpsku prestonicu. Agent za nekretnine Katarina Lazarević kaže za Euronews Srbija da zbog toga mnogi vlasnici traže astronomske iznose za svoje stanove, ali da je tražnja stala. 

Euronews Serbia/Jelena Bajčetić

 

"Tačno je da su Rusi u jednom trenutku pojačali tražnju, ali to je kratko trajalo, jer su se ti ljudi koji zakupljivali stanove povukli, otišli dalje, u neke druge države, ali su cene nekretnina za izdavanje ostale visoke i stanodavci ih nerado spuštaju. Imamo zastoj na tržištu zbog nerealno visokih cena. Vlasnici oglašavaju skupe nekretnine, ali prometa nema. U ponudi su cene kao iz bajki i malo je realnih ponuda", smatra Katarina Lazarević.

U poslednja tri meseca, prema podacima 4zida.rs, najam petosobne nekretnine je sa 1.200 poskupeo na 1.700 evra, dok četvorosobni stanovi koji su u proseku izdavani za oko 830 evra, sada koštaju oko 1.200 evra. I kirija za trosoban stan je sa 600 evra u Beogradu poskupela za oko 100 evra, a u nekim delovima grada i više. I dvosobni su sa 400 poskupeli na 450 evra, dok je kirija za jednosobne sada 350 umesto 300 evra.

Manja tražnja tokom leta trebalo bi da spusti cene kirije

I procenitelj Milić Đoković iz Klastera nekretnina kaže da je u prethodnom periodu najviše poskupeo najam velikih stanova i kuća. Potražnja za njima je velika, jer ih najčešće iznajmljuju IT firme, a traže hobi sobe i bazene. On očekuje da će tokom leta opasti cena manjih stanova, jer u julu i avgustu studenti odlaze i do oktobra se potražnja za garsonjerama i jednosobnim stanovima značajno smanjuje.

Pixabay

 

"Uticaj građana Rusije na tržište nekretnina, koji su dolazili pre oko dva meseca nije toliki kao što su vlasnici nekretnina očekivali. Oni su i inače uticali sa dva ili tri odsto u ukupnom broju iznajmljivanja nekretnina, što se može nazvati sporadičnim. I oni koji su dolazi uglavnom su boravili po mesec ili dva, pa su otišli u druge zemlje. Mi sada imamo halo efekat, jer je sve poskupelo i zato su i stanodavci digli cene. Pitanje je, međutim, da li to ima ko da plati. Tokom leta će kirije sigurno morati da idu na dole, a do oktobra ne bi trebalo očekivati da cene dalje rastu", smatra Milić Đoković. 

"Nerealno visoke cene kvadrata"

U agencijama za nekretnine očekuju da će tržište reagovati i na rast euribora i povećanje referentne kamatne stope koje je najavila Evropska centralna banka, a koja bi mogla da poskupi i stambene kredite.

"Poslednjih mesec dana je slabije interesovanje, a vlasnici nekretnina i dalje dižu cene kvadrata. U ponudi ima mnogo nerealnih cena, a čak se desilo da čovek čiji stan stoji dve godine u oglasima, sada dodatno podiže cenu iako ni po toj koja je bila oglašena nije mogao da ga proda. Kod nas se sve poremetilo i došli smo u situaciju da se plaća lokacija, pa da i za stare stanove traže visoke cene kao i za nove", priča Katarina Lazarević.

Ona smatra da starogradnja po cenama ne može da se izjednači sa novogradnjom i ukazuje da se to kod nas na pojedinim traženim lokacijama dešava. 

profimedia

 

"Mora da se napravi razlika - kakav je kvalitet gradnje, struktura stana, da li ima lift i garažu. Prodavci uopšte ne prave kalkulaciju na osnovu tih parametara, već samo 'nalepe' neku cenu koja je najčešće daleko od realnosti. Za 125 kvadrata na Terazijama čovek traži pola miliona evra, a stan je u takvom stanju da može bager da dođe sve da sruši i da ga ponovo napravi. Jednostavno toliko ne vredi", kaže Lazarević.

Prema poslednjim podacima Republičkog geodetskog zavoda, za godinu dana cene stanova u Beogradu u staroj gradnji su porasle za 16 odsto, a u novogradnji 11 odsto. U glavnom gradu je pre dve godine stan od 50 kvadrata u staroj gradnji u proseku koštao oko 66.500 evra, dok danas može da se kupi za oko 83.500 evra. U novoj gradnji je nekretnina iste kvadrature 2019. godine, kada je prosečan kvadrat bio 1.760 evra mogla da se kupi za oko 88.000 evra, dok je sada prosečna cena kvadrata u Beogradu 1.983 evra, a stan te površine košta oko 99.000 evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis