Politika

Vučic doputovao u Oslo, sutra se sastaje sa norveškim zvaničinicima

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2022

-

20:45

Vučic doputovao u Oslo, sutra se sastaje sa norveškim zvaničinicima
Printscreen/TV Pink - Copyright Printscreen/TV Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Oslo, gde će sutra i u utorak razgovati sa najvišim zvaničnicima Norveške.

Vučić će se tokom posete sastati sa kraljem Haraldom Petim, predsednikom Vlade Norveške Junasom Garom Stereom i predsednikom parlamenta Masudom Garahanijem. Tokom posete, predsednik Vučić će se sresti i sa norveškim privrednicima iz energetskog sektora.

Poseta predsednika Srbije usledila je nakon skupa lidera Zapadnog Balkana o ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Taj skup je organizovao predsednik Vučić 17. novembra zajedno sa Norveškom, pod nazivom "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu".

Učestvovali su, pored Vučića, i premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edi Rama, Dimitar Kovačevski i Dritan Abazović, predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i zamenik ministra energetike i specijani izaslanik predsednika Vlade Norveške Andreas Eriksen.

Vučić je tom prilikom istakao da su u oblasti energetike potrebne brojne reforme, promena naših navika, ali i ogromna ulaganja, čak između 16 i 30 milijardi evra narednih godina, kao i da nema lakih ni jednostavnih rešenja, ali da se sve to mora prezdueti, jer ćemo se u suprotnom suočiti sa katastrofom.

Za sve vlade u regionu, jedno od najvažnijih pitanja je napredak u sektoru energetike, istakao je Vučić.

On je rekao da je ove godine konstatovano da u Srbiji postoje duboki suštinski problemi, i to ne samo kada je reč o diverzifikaciji snabdevanja gasom i naftom, već kada je reč o nama, našem staromodnom pristupu, starim tehonlogijama u termoelektranama.

Takođe, dodao je da ničeg novog nema ni kada je reč o hidropotencijalima, i da država nije u poziciji da poveća procenat obnovljivih izvora energije u ukupnoj ponudi i potrošnji.

"To znači da ćemo morati da sprovedemo mnogo reformi, da promenimo navike i da radimo na prilično drugačiji način", naglasio je predsednik Srbije.

Zato smo, kazao je, i zamolili partnere iz Norveške, ali i Velike Britanije da pomognu, dodajući da su norveški partneri bili od velike pomoći, i posle nekoliko meseci tokom kojih su pomno pratili situaciju u Srbiji, imaju kratkoročne, srednjoročne i durgoročne predloge i postavljene prioritete, kada je reč o tome šta treba da uradimo.

Predsednik Srbije je i tokom boravka u Pragu rekao da Srbija zajedno s Norvežanima priprema energetsku strategiju, a pre nekoliko dana je i ministar finansija Siniša Mali rekao da je završena studija o daljem razvoju energetskog sektora u Srbiji koja je rađena sa jednom norveškom kompanijom i da će narednih nedelja biti doneta odluka o pravcu u kojem će energetski sektor biti razvijan.

"Narednih par nedelja ćemo da odlučujemo o tome koji ćemo scenario da usvojimo. Potrebno je da se milijarde ulože u energetiku, ali je ova kriza pokažala da, osim zdravstva i proizvodnje hrane, treći najvažniji stub suvereniteta i razvoja zamlje u buduhcosti je energetika, tako da ćemo se veoma ozbiljno posvetiti tome", rekao je Mali.

Komentari (0)

Srbija