Politika

Ministarka Begović o saopštenju Dveri: Volela bih da nam kažu kako izgleda čisti srpski genom

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2022

-

22:32

Ministarka Begović o saopštenju Dveri: Volela bih da nam kažu kako izgleda čisti srpski genom
Jelena Begović - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović ocenila je večeras za Tanjug da je sam naslov teksta objavljenog u listu Danas, u kojem se prenosi saopštenje pokreta Dveri o vantelesnoj oplodnji, ''pre svega rezultat neznanja ili osmišljene zloupotrebe znanja''.

''Prvo, ne vidim dobru nameru u ovakvoj izjavi jer ona predstavlja pre svega pritisak na žene, koje iz različitih medicinskih razloga, na primer usled nedostatka zdrave jajne ćelije nakon primene hemioterapije, ne mogu bez donorske jajne ćelije da ostanu u drugom stanju'', rekla je ministarka.

Ona je istakla da niko nema pravo da sprečava ličnu sreću tih žena, kao i da one doprinose povećanju nataliteta u Srbiji.

''''Država im na ovaj način samo olakšava da umesto da same traže po svetu banke donora, bave se lokalnim pravnim regulativama, troše lična sredstva na ovo, sada mogu o trošku države u svojoj zemlji da obave ovu proceduru. Takođe, ovakva razmišljanja vode na ozbiljnu stranputicu na kojoj je ova planeta već bila, a zove se fašizam. Mislila sam da makar u ovoj zemlji toga više nema'''', kazala je Begović.

''Volela bih da nam autori teksta kažu kako izgleda čisti srpski genom. I lepota Balkana jeste veliki diverzitet gena i zato volimo da se hvalimo kako smo mi u Srbiji lepi i različiti. I to je dobro i sa stanovišta principa koji vladaju u prirodi, jer kada se ukrštaju iste genetike to dovodi do slabljenja i nestanka vrste. Biodiverzitet o kome takođe svi pričaju nije samo diverzitet organizama već i gena. To omogućava opstanak jedne vrste'', naglasila je.

Zato, istakla je, treba podržati sugrađanke koje žele da imaju potomostvo i da se makar oko toga složimo.

''Ne morate biti u braku da biste imali decu i obrnuto. To je pitanje ličnog izbora i za to moramo svi da se borimo i stanemo iza toga. Olakšajmo našim ženama da mogu kroz ovu, ne tako laku i prijatnu proceduru, da prođu u svojoj zemlji, u svom okruženju sa svojim porodicama i prijateljima umesto da same moraju da odlaze u inostranstvo bez ikakve podrške'', poručila je Begović.

Dodala je da trivijalne i nestručne izjave poput ovih objavljenih u beogradskom listu zaslužuju svaku osudu.

''Naša država će pomoći ženama da ostvare svoje pravo na majčinstvo...A ako pričamo o obeležjima jednog naroda njih čine pismo, jezik, kultura, religija(e) - snaga naroda ogleda se u jedinstvu i podršci koju pružamo jedni drugima'', zaključila je ministarka Begović.

Dveri su ranije objavile saopštenje koje je preneo "Danas", a u kojem se navodi da vantelesna oplodnja sa doniranim materijalom može uticati na promenu genoma budućih naraštaja i da zato o tome treba da bude sprovedena javna rasprava.

Stranka na čijem čelu je Boško Obradović smatra da to što će za ovakav vid vantelesne oplodnje moći da se prijave i žene bez partnera, "insinuira mogućnosti dalje afirmacije trenutno protivzakonitog surogat materinstva i komercijalizaciju trudnoće, ali i zaobilaženje zakona kojim bi bio otvoren put da homoseksualni parovi naručuju i usvajaju decu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija