Politika

Ambasadorka Nemačke za Euronews Srbija: Svi osećamo posledice sankcija Rusiji, ali nikoga nismo ostavili na cedilu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2022

-

19:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ambsadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad kazala je u razgovoru za Euronews Srbija da je važno ubrzati proces dijaloga Beograda i Prištine pre svega jer je to jako važno za Srbiju, Kosovo i ceo region da bi mogli da napreduju.

"S obzirom na veliki broj izazova koji su pred nama važno je da se sada možemo usredsrediti na te izazove, a da ne postoje godinama isti konflikti", kazala je ona.

Prema rečima Konrad, najbolji ishod za pokušaje posredovanja specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i šefa evropske spoljne politike Žozepa Borelja uz podršku između ostalog Nemačke i Francuske u rešavanju sukoba je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova.

"Rokovi su dobri, a ponekad mogu biti i opasni, ali šta nam je potrebno da imamo: brzi početak tih razgovora, da sve strane konstruktivno rade na tome da razgovori što pre vode do nekog rezultata", ocenjuje ona.

Konrad smatra da po pitanju nemačko-francuskog plana moguće izmene zavise od toga šta će obe strane dogovoriti.

"Nije na nama da kažemo - ovde možete još ići pet metara na levo ili na desno. Odlučujuće je šta je stranama važno i šta mogu one dogovoriti. Mi to podržavamo pre svega, i specijalni izaslanik EU i Nemačka i Francuska. Mi pružamo podršku da bismo postigli taj cilj", pojasnila je ona.

Pitanje uvođenja sankcija Rusiji

U razgovoru za Euronews Srbija, ambasadorka kaže i da proces pristupanja EU ima više elemenata, a da je jedan zajednička bezbednosno-spoljna politika i tu ima očekivanja u okviru te politike i popitanju Srbije.

"Dakle da se Srbija priključi sankcijama, to je nešto što je već dovoljno često rečeno. Treba podsećati na to još jednom zašto postoje te sankcije. To nije nešto o čemu je Evropska unija tek tako odlučila, potrebno je bilo reagovati na kršenje međunarodnog prava od strane Rusije", pojasnila je ona.

Dodala je da je Srbija poteze Rusije osudila kroz rezolucije, ali da se nada da će to učiniti i kada je reč o uvođenju sankcija.

Govoreći o strahovima u Srbiji koje bi posledice uvođenja sankcija mogle da imaju ona je rekla da o tome čita i u ovdašnjoj štampi.

"Mogu samo da kažem da svi osećamo posledice tih sankcija. To osećamo u Nemačkoj, Evropi i to je nešto o čemu se mnogo priča i traži se izlaz kroz diversifikaciju snabdevanja energijom i u više oblasti. Tu nikoga ne ostavljamo na cedilu. A ako postoji strah zbog pitanja Kosova, onda smatram da bi napredak procesa normalizacije između Srbije i Kosova bio najbolji način da se postepeno smanji ta zavisnost", navela je ona. 

Za nemačke privrednike važno da je Srbija na putu u EU

Govoreći o privrednoj saradnji Srbije i Nemačke, Konrad kaže da nemačka privreda sama odlučuje gde će investirati i to ne zavisi od Ministarstva spoljnih poslova niti savezne vlade.

"Šta je uvek važno za ekonomiju, jeste okruženje za investicije. Pitanja poput vladavine prava ili tržišta, koliko je tržište, da li je moguće pronaći partnere u dotičnoj zemlji, dakle to je ono što utiče na odluke investitora", pojasnila je Konrad.

Deo te velike slike je i pitanje kojim putem jedna zemlja kreće, pa je, ističe Konrad, za nemačke privrednike važno da znaju da se Srbija nalazi na putu u Evropsku uniju.

"To je podsticaj za investicije u Srbiji i za investicije u budućnosti", ističe Konrad.

Na pitanje o političkim odnosima Beograda i Berlina, Konrad kaže da je uverena da nije došlo do promena uprkos odlasku Angele Merkel sa mesta nemačke kancelarke.

Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

"Nemačka spoljna poltiika i bezbednosna politika je konstantna i stabilna, šta se promenilo je okruženje. Jednostavno imamo nove izazove sa novim vladama i u Beogradu i u Berlinu. Imamo dobar dijalog, imamo mogućnost da razgovaramo o svim pitanjima i to je nešto što veoma cenim. A novi izazovi zahtevaju delimično od obe strane odgovor, zbog toga smo tu kao ambasada, zbog toga postoji niz kontakata između naših vlada. Primera radi, početkom ove nedelje smo imali novu rundu pregovora o saradnji u razvojnoj politici", rekla je ona i dodala da je potrebno imati kontakte i po pitanjima u kojima ne postoji saglasnost dve strane. "To je sastavni deo nekog partnerstva", zaključila je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija